Geen berging Nederlandse chemietrein op feestdag

De berging van de vorige week vrijdag ontspoorde Nederlandse chemietrein vlak voor Visé, tussen Maastricht en Luik, ligt vandaag grotendeels stil. Hoewel de gekantelde tankwagons met brandbare en giftige stoffen nog steeds het spoor blokkeren, wordt niet gewerkt in verband met de katholieke feestdag Maria-Tenhemelopneming.

,,Dat is een officiële vrije dag in België'', aldus een woordvoerder van Railion, eigenaar van de trein. ,,Bovendien wordt veel drukte verwacht op de autoweg A2 onmiddellijk naast het spoor. Er is veel terugkerend vakantieverkeer en in Luik is het kermis. De verkeersdrukte maakt het moeilijk om de autoweg af te sluiten, hetgeen af en toe nodig is tijdens de berging.''

Vannacht hebben de bergers samen met deskundigen van DSM, leverancier van de chemicaliën, de eerste van vier gekantelde tankwagons met acrylonitril leeggepompt. Dat gebeurde met een flexibele slang die werd aangesloten op een pompsysteem van DSM. Eerder bleek dat het pompsysteem niet rechtstreeks kon worden aangebracht op de gekantelde wagons.

Het aansluiten van de slang begon gistermiddag. Uit veiligheidsoverwegingen ging de A2 ter hoogte van Visé twintig minuten dicht voor alle verkeer. Rijkswaterstaat sluit de A2 deze week nog enkele malen af. Dat gebeurt als de bergers met de flexibele slang een verbinding tot stand brengen met andere gekantelde wagons.

Donderdag en vrijdag zal de autoweg de hele dag zijn afgesloten. In die dagen moet de berging voltooid worden van de vijfde gekantelde wagon die gevuld is met het brandbare butadieen. Mogelijk wordt die wagon eerst met behulp van een hijskraan rechtgezet.

Donderdag en vrijdag zal het verkeer door Rijkswaterstaat worden omgeleid via Heerlen en Maasmechelen. Automobilisten moeten rekening houden met behoorlijk extra reistijd, aldus Rijkswaterstaat.