Familiereünies in Korea's

Voor het eerst sinds de Koreaanse oorlog tussen 1950 en 1953 is vanmorgen een Noord-Koreaans vliegtuig geland op Zuid-Koreaanse bodem. Aan boord waren honderd Noord-Koreanen voor een historisch bezoek aan familieleden in Zuid-Korea. Het vliegtuig is daarna teruggekeerd naar de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang met honderd Zuid-Koreanen die ook op familiebezoek gaan.

De historische uitwisseling is een van de meest emotionele gevolgen van de ontmoeting tussen de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il begin juni in Pyongyang. De twee leiders spraken toen af voortaan hereniging van het schiereiland na te streven door verzoening. Sindsdien is er sprake van een ongekende toenadering tussen beide Korea's, die officieel nog steeds met elkaar in oorlog zijn. ,,Dit is een begin'', zei de Noord-Koreaanse delegatieleider Ryi Mi-yong vanmorgen bij aankomst in Seoul. ,,We moeten de handen ineenslaan om te werken aan de hereniging.'' Mi-Yong is de echtgenote van een voormalige Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, die in 1986 samen met haar man overliep naar Noord-Korea nadat een onderzoek tegen hem was geopend wegens fraude.

De samenstelling van de Noord-Koreaanse delegatie wekte enige ergernis bij de regering van Zuid-Korea. Alle leden van de delegatie zijn geboren in Zuid-Korea en pas op latere leeftijd in Noord-Korea terechtgekomen. Onder hen zijn veel prominenten, zoals de nationale dichter Oh Yongh-hae en de schilder Chung Chang-mo, die werken maakte voor de voormalige Noord-Koreaanse leider Kim Il-sung.

De honderd Zuid-Koreanen die op bezoek zijn in Noord-Korea werden gekozen via een computerloterij, waarbij voorrang werd gegeven aan oude mensen. De meesten gaan op bezoek bij kinderen, ouders, broers of zusters die zij vijftig jaar niet hebben gezien. Velen waren er tot voor enige weken niet van op de hoogte dat hun verwanten nog leefden. Sinds de gevechten tussen beide Korea's in 1953 ophielden, waren de bevolkingen aan beide zijden van de grens volledig van elkaar afgesneden. Alleen in 1985 vond een incidentele uitwisseling plaats van vijftig Noord- en Zuid-Koreaanse families voor onderling bezoek. De familiebezoeken zijn aan strenge regels onderworpen en hebben plaats in hotels. De Noord-Koreanen krijgen ook een rondrit door Seoul.

De datum is zorgvuldig gekozen: beide Korea's herdenken vandaag het einde van de Japanse koloniale overheersing in 1945. De Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung pleitte voor direct overleg tussen de ministers van Defensie van Noord- en Zuid-Korea. Vanmorgen hebben Noord- en Zuid-Korea hun verbindingskantoren in de grensplaats Panmunjom heropend, waardoor voor het eerst sinds 1953 directe contacten aan de grens mogelijk worden.

EMOTIES: pagina 4