EU verbiedt de uitvoer van Britse varkens

De Europese Commissie heeft een voorlopig uitvoerverbod voor levende varkens uit Groot-Brittannië afgekondigd. Die maatregel is nodig om de Britse varkenspest-epidemie te beteugelen, zei een medewerker van Eurocommissaris David Byrne (Consumentenbelangen) gisteren.

Vorige week werd de varkenspest op boerderijen in Norfolk en Suffolk geconstateerd. Het zou intussen om vijf haarden van besmetting gaan. 12,000 varkens zijn al afgemaakt. Het embargo geldt tot 31 augustus.

Het verzoek om een embargo komt van Nederland en België, die vorige week al stopten met de import van Britse varkens. Ook Spanje heeft de grenzen gesloten voor Britse varkens. Nick Brown, de Britse minister van Landbouw, is ,,zeer bezorgd'' over het uitvoerverbod. Varkensboeren in zijn land komen net uit een diep dal, omdat de prijzen voor varkens een aantal jaren zeer laag lagen. Daarbij ligt het desastreuze uitvoerverbod voor Britse runderen (vanwege de gekkekoeienziekte), dat vorig jaar werd opgeheven, de vleessector nog vers in het geheugen. Niettemin liet minister Brown weten dat zijn land zich niet tegen het uitvoerverbod zal verzetten en alles zal doen om de ziekte te beteugelen.

De twee Britse Eurocommissarissen Kinnock en Patten gaven Commissaris Byrne gisteren hun fiat voor het instellen van het embargo, net als hun andere collega's. ,,Sinds de varkenspest-epidemie in Nederland en Belgie drie jaar geleden, weten wij dat je niet met deze ziekte moet spotten'', zegt een Britse Commissiefunctionaris. Het is beter één embargo in Europees verband over je afgekondigd te krijgen, redeneert men in Londen, dan een serie embargo's van verschillende Europese landen afzonderlijk: het is gemakkelijker te voldoen aan één Europese voorwaarde om het uitvoerverbod opgeheven te krijgen, dan aan uiteenlopende eisen van meerdere landen.

Op 22 augustus komt het permanent Veterinair Comité van de EU bijeen om de situatie te evalueren. Zij kan het algemene uitvoerverbod verlengen, of het verbod beperken tot Oost-Engeland alleen. Varkenspest levert geen gevaar op voor de gezondheid van de consument, maar is onder varkens zeer besmettelijk.

Het voorstel om al het `gebruiksvee' (varkens, schapen, runderen) enkele weken in quarantaine te houden alvorens het op de Nederlandse markt te laten, krijgt weinig steun van de sector. Voorzitter C. van Gisbergen van de vakgroep varkenshouderij van LTO-Nederland deed dit voorstel vorige week in deze krant naar aanleiding van de uitbraak van varkenspest in groot Brittannië.

Zowel het Productschap voor Vee en Vlees als de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) voelt weinig voor een dergelijke maatregel. Het Productschap vindt verplichte quarantaine in strijd met de Europese regels voor vrij handelsverkeer. De NVV zegt goedkopere en efficiëntere manieren te hebben om een gesloten gezondheidscircuit voor varkens te garanderen.

    • Caroline de Gruyter