Einde zoekactie ontvreemde en vermiste Cessna

De grootscheepse zoekactie naar een éénmotorig vliegtuigje dat werd gestolen van het vliegveld van Ameland, is stopgezet. De kustwacht houdt er ernstig rekening mee dat het toestel in zee is gestort. De Cessna werd maandagochtend gestolen, waarschijnlijk door een 45-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats.

,,Er is gisteren twaalf uur lang heel intensief gezocht, zonder resultaat. We moeten ergens een streep trekken'', zegt Peter Verburg van het Kustwachtcentrum IJmuiden. De kustwacht, die de zoekactie coördineerde, heeft samen met Duitse en Deense collega's het gebied boven de Nederlandse en Duitse Wadden en de Noordzee tot aan Zuid-Denemarken afgezocht. Daarvoor waren vier Nederlandse helikopters en vliegtuigen ingeschakeld, plus twee vliegtuigen van de Duitse luchtmacht. Op dit moment houdt de kustwacht alleen de normale dagelijkse patrouilles, waarbij extra naar de Cessna wordt uitgekeken. Ook is het scheeps- en luchtverkeer in het gebied verzocht uit te kijken naar het vliegtuig of mogelijk zelfs wrakstukken. Verburg vreest dat de man zijn voorgenomen reis naar Kopenhagen niet heeft overleefd: ,,De piloot is een labiele man onder invloed van medicijnen''.

De man meldde zich zondagavond om acht uur bij dienstdoende havenmeester Gerard Burgers van vliegveld Ballum op Ameland, en vroeg naar Kopenhagen te worden gebracht. Burgers: ,,Dat is geen ongebruikelijk verzoek. We hebben een luchttaxiservice op Ameland van negen uur 's ochtends tot zes uur 's avonds. De man sprak af de volgende ochtend terug te komen om negen uur.'' Volgens Burgers maakte de man op dat moment geen bijzonder verwarde indruk, al liep hij op blote voeten. Om half zes van de daaropvolgende ochtend werd Burgers echter gewekt door het geluid van een startend vliegtuig. Hij zag de Cessna voor zijn ogen vertrekken. ,,De piloot taxiede het vliegtuig over een strook weiland in westelijke richting, keerde en steeg in oostelijke richting op. Boven zee maakte het een bocht en ging in zuidelijke richting verder.''

Volgens Burgers was het duidelijk dat de man wist wat hij deed, al was het geen ervaren vlieger. ,,Het opstijgen was helemaal correct uitgevoerd en alle lichten waren aan.'' Het vliegtuigje stond die nacht buiten geparkeerd. Burgers denkt dat de dief door de duisternis en het slechte weer de startbaan niet kon vinden, en daarom vanuit het weiland opsteeg. ,,Maar om te landen in een onbekend weiland in zulk slecht weer moet je bijzonder ervaren zijn. Ik denk dat we kunnen uitsluiten dat de Cessna aan land terecht is gekomen.'' Het vliegtuig is niet gesignaleerd op de radar van de militaire luchtverkeersleiding te Millingen, wat betekent dat het niet hoger dan zo'n 150 meter heeft gevlogen.