De Beers koopt Winspear

De Beers, het grote Zuid-Afrikaanse diamantbedrijf dat marktleider in de wereld is, heeft gisteren zijn bod op het Canadese bedrijf Winspear Diamonds Inc. verhoogd van 175 miljoen (Amerikaanse) dollars tot 206 miljoen dollar, ofwel 3,40 dollar per aandeel.

De Beers wil zijn productie in Canada graag opvoeren en acht Winspear aantrekkelijk omdat dit bedrijf concessies bezit voor de expoitatie van Canada's eerste ondergrondse diamantmijn. Het bod van 175 miljoen dollar werd eerder afgewezen voor de Winspear-directie, maar het nieuwe bod werd gisteren door een unanieme raad van bestuur omarmd. Aandeelhouders hebben tot 25 augustus de tijd om hun aandelen voor 3,40 dollar per stuk aan De Beers aan te bieden.

De Beers heeft meer dan 50 procent van de aandelen nodig om de overname door te zetten. Het Zuid-Afrikaanse concern beschikt nu al over 9,4 miljoen aandelen Winspear, ofwel 15 procent van het totaal aantal uitstaande aandelen. Tot nu toe wordt dit belang door de directie van Winspear beheerd.

Beide bedrijven lieten gisteren weten dat het nieuwe bod – ook volgens hun financiële adviseurs – gunstig is voor de aandeelhouders.

,,Wij zijn verheugd dat De Beers nu de waarde en de potentiële kansen erkent van de Snap Lake diamant vondst'', zei directievoorzitter Randy Turners van Winspear. Het Canadese bedrijf heeft een belang van 67 procent in het Snap Lake project in de provincie North West Territories, dat de eerste ondergronds diamantmijn wordt als de vereiste vergunningen worden verkregen.

De directie van Winspear is akkoordgegaan met de voorwaarde voor het nieuwe bod van De Beers, dat men geen concurrerende biedingen meer zal uitlokken. De Beers kreeg ook het recht om elk nieuw bod dat nog wordt uitgebracht, te evenaren.

De overname van Winspear Diamonds wordt de grootste investering van De Beers in Noord-Amerika en Snap Lake wordt de eerste producerende ondergrondse diamantmijn buiten Zuid-Afrika van De Beers.