Burenruzie direct te zien op internet

Waar twee buren ruzie hebben over een verbouwing kunnen de zeeën hoog gaan. Zo hoog dat iedereen kan meegenieten via internet.

Dorsvlegel 30, een eengezinswoning in een nieuwbouwwijk van Breda, is aan het verbouwen. Links naast het huis ligt het betonnen fundament van een toekomstige extra kamer, al sinds eind 1998. Maar Dorsvlegel 32 was het er niet mee eens.

Hoorzittingen, bezwaarprocedures en rechtszaken vertraagden de verbouwing tot nu. Gisteren zijn de houten kozijnen van de voorkant en de achterkant geplaatst. Eind volgende week moet het klaar zijn. Via een webcam, die boven uit een raam van nummer 30 steekt, kunnen internetgebruikers de verbouwing volgen. Via www.deslechteadem.com., met in detail het hele juridische drama.

Reinier van der Drift (nummer 30) is eigenaar van een servicebureau voor bouwtoezicht. Toeval, zegt hij, dat hij ook beroepsmatig met de bouw te maken heeft. Hij heeft zijn toevlucht genomen tot internet nadat zijn buurman, zegt hij, vorige week naar de regionale krant BN De Stem is gestapt.

,,Wij werden in een kwaad daglicht gesteld', zegt Van der Drift. ,,Ik merkte dat ik mijn vrienden en bekenden de hele zaak niet meer kon uitleggen, de wetgeving alleen al is te gecompliceerd. Dus ik dacht: laat ik het zo objectief mogelijk uitleggen op internet. Ik moet het beeld in de pers toch corrigeren. Internet is daar een ideaal medium voor.'

De bewegende beelden, om de dertig seconden ververst, moeten de dorre uiteenzetting relief geven. ,,Bouwen is een emotioneel proces', zegt Van der Drift. ,,Met de webcam probeer ik die erbij te betrekken.' De naam van de site heeft niet direct betrekking op de buurman. ,,Het heet zo vanwege De Stem. De associatie tussen stem en slechte adem vond ik wel een goeie.'

Stratenmaker T. Graauwmans (nummer 32) is niet bereikbaar voor commentaar. Zijn vrouw verwijst door naar haar vader, D. Sibbald, die een straat verderop woont. Hij heeft vanaf het begin de zaken behartigd. ,,Wij hebben geen bezwaar tegen de tactiek op internet', zegt Sibbald. ,,We hebben de website bekeken. Als deze man buiten zijn boekje gaat door mensen te beschuldigen, dan grijpen we in. Het is op eigen risico.' Hij wil niet zeggen of hij al dan niet via internet een tegenactie overweegt. Volgens Sibbald is zijn familie overigens niet zelf naar De Stem gestapt. ,,Ze zijn er bij toeval achtergekomen. Als wij de publiciteit hadden willen zoeken, hadden we het jaren geleden al gedaan.'

De beide buren, die sinds 1994 naast elkaar wonen, communiceren al jaren alleen via hun advocaat. Alleen de kinderen groeten elkaar. Beide buren vinden ruzie een groot woord voor hun conflict. ,,Je vraagt er niet om', zegt Van der Drift. ,,Hij ook niet. Het levert niets op, behalve dat je advocaten in nog grotere auto's laat rijden.' ,,Wij hebben niets tegen meneer Van der Drift', zegt Sibbald. ,,We verdedigen alleen ons eigendom. Je bent een oen als je dat niet doet. We hebben niet om moeilijkheden gevraagd. We hebben ze slechts gekregen.'

Inzet? De waarde van het huis van Sibbalds dochter, nu nog slechts door een dun gootje zand gescheiden van het buurhuis.

Sibbald: ,,Ze heeft het gekocht als vrijstaand huis. Daar hangt een ander prijskaartje aan dan aan een doorzonwoning.'

    • Joke Mat