`Artsen verdienen geld aan medicijn'

Medicijnproducent Organon in Oss waarschuwt artsen en apothekers niet mee te werken aan verkeerd gebruik van het medicijn Pregnyl. Het wordt gemaakt van de urine van zwangere vrouwen en is geregistreerd als vruchtbaarheidsmiddel. Organon is bezorgd over signalen dat artsen en klinieken Pregnyl ook als afslankmiddel voorschrijven en verstrekken.

Dit heeft een woordvoerster van Organon gezegd. RTL Nieuws meldde gisteravond dat Pregnyl vaak wordt toegediend als afslankmiddel. Artsen en apothekers zouden hier op grote schaal aan meewerken. Volgens het RTL-journaal verdienen artsen en afslankcentra grof geld aan de verkoop van dit medicijn.

In een rekenvoorbeeld worden met behulp van doktersrecepten voor 2.500 gulden het medicijn ingekocht. Dit zou voldoende zijn voor zo'n 1.400 afslankkuren waarvoor vervolgens door de artsen en centra tussen de 180.000 tot 450.000 gulden wordt gevraagd.

De woordvoerster van Organon kan niet zeggen voor hoeveel geld dergelijke kuren aan de man worden gebracht en wie eraan verdient. ,,Een dokter kan dit middel gewoon bij de apotheker krijgen voor derden.'' Maar ze ontkent dat misbruik op grote schaal plaatsvindt. Het was de producent al bekend dat het ,,op kleine schaal gebeurt, naar schatting bij 1 procent van de verstrekkingen''. ,,Door een enkeling dus. Maar het is kwalijk dat het gebeurt'', zegt ze.

Naast de artsen inlichten heeft Organon overleg gevoerd met de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Die grijpt niet in, omdat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Wel wordt de praktijk in de afslankinstituten in de gaten gehouden. De werkzame stof in Pregnyl is het hormoon HCG. Wetenschappelijk is overigens niet aangetoond dat het middel helpt om gewicht kwijt te raken. Deskundigen noemen het gebruik als afslankmiddel misleidend en kwakzalverij. Als het al werkt, zou dit komen door de combinatie met een 500-calorieëndieet. Ook Organon bevestigt dat breed bekend moet zijn dat het middel niet werkt bij het afslanken. ,,Het hormoon zou het hongergevoel moeten temperen, maar dat is niet aangetoond.'' Organon vindt het illegale gebruik vooral vervelend voor de vele zwangere vrouwen die belangeloos hun urine afstaan via het inzamelingsprogramma Moeders voor Moeders van Diosynth in Oss, het zusterbedrijf van Organon. Jaarlijks leveren ongeveer 45.000 zwangere vrouwen hun urine in om andere vrouwen te helpen zwanger te worden.