VERMEER QUINTET

Bands geleid door drummers willen nogal eens verzanden in muziek waarin ritmisch gegoochel voorop staat. Het Pascal Vermeer Quintet weet die valkuil te omzeilen. Het vijftal is vernoemd naar en wordt geleid door drummer Pascal Vermeer, maar deze laat zijn collega's genoeg ruimte om de cd I am not niet te doen belanden in de bak `alleen voor drum-idioten'. Het tweede album van het kwintet opent met beschaafde jazz-rock en -funk die intelligent in elkaar steekt maar een beetje braaf wordt uitgevoerd. Alsof de band een tijdje nodig had om op te warmen wordt de presentatie gaandeweg losser. Echt loos gaat het pas als rapper Are M.C. zijn opwachting maakt in het nummer `Think about it'. In de stijl van Mr. Bungle ontmoeten rap, funk en heavy metal elkaar in een springerig relaas over drank, dansclubs en vrouwen.

Het spel van het vijftal is, zoals verwacht mag worden van een conservatoriumgezelschap, vlekkeloos. De leider prikt ritmische figuren op zijn snaredrum en houdt het verder licht en dynamisch. En ja, hij mag zich even veertig seconden uitleven in een drumsolo.

Pascal Vermeer Quintet: I am not (PV5, 75038) Distr. Challenge.

    • Edo Dijksterhuis