Venetiaan zegt corruptie en misdaad te lijf te gaan

De nieuwe Surinaamse president, R. Venetiaan, wil een ,,transparant, effectief en corruptievrij beleid'' gaan voeren. Dat zei het nieuwe staatshoofd zaterdag tijdens zijn inauguratierede nadat hij en vicepresident J. Adjohia officieel waren beëdigd.

Venetiaan noemde ,,herstel en vergroting van de economische weerbaarheid'' een van de speerpunten van zijn nieuwe kabinet. Verder legde hij de nadruk op verbetering van de verstoorde relaties bij de rechterlijke macht en een scherpe bestrijding van de drugscriminaliteit.

In Paramaribo wordt met spanning gewacht op de `boedelbeschrijving' die de regering-Venetiaan binnen enkele weken hoopt te publiceren. In dit document moet gedetailleerd beschreven staan wat de exacte stand van de economie op dit moment is. Dit is onduidelijk, omdat de vorige president, J. Wijdenbosch, enkele grote economische beslissingen heeft genomen zonder dat het parlement daarover volledig is geïnformeerd. Daarbij gaat het onder meer om details over het aangaan van leningen en de financiering van twee grote bruggen over de Suriname en de Coppenamerivier. Wijdenbosch zelf was zich vrijdag van geen kwaad bewust. ,,We hebben geprobeerd een visitekaartje achter te laten waar het volk trots op kan zijn'', aldus Wijdenbosch op zijn afscheidsreceptie.

Zoals verwacht legt de regering van het Nieuw Front (NF), waarin vier partijen samenwerken, hoge prioriteit bij het herstel van relaties met Nederland. Suriname heeft nog recht op ruim 600 miljoen gulden aan ontwikkelingsgelden. Tijdens de vorige periode Venetiaan (1991-1996) ging veel tijd verloren aan lange onderhandelingen over de exacte besteding van dat geld. Venetiaan maakte niet duidelijk wat op dit punt zijn inzet zal zijn. Wel had hij het over een ,,zakelijke relatie'' met Nederland.

Bij de inauguratie ontbrak D. Bouterse, de voorzitter van de oppositionele NDP. Hij liet weten verhinderd te zijn wegens ,,bijzondere omstandigheden''. Eerder was Bouterse beledigd omdat NF-fractievoorzitter O. Rodgers zijn toetreding tot het parlement als ,,een zwarte dag'' typeerde.