Veel doden bij veldslag in Kirgizië

In Kirgizië zijn tien tot twintig soldaten en dertig fundamentalistische rebellen om het leven gekomen bij een drie dagen durende veldslag. De rebellen waren volgens de Kirgizische overheid uit Tadzjikistan afkomstig; ze zouden Kirgizië vanuit het naburige Oezbekistan zijn binnengedrongen.

In Oezbekistan werd ook gevochten; hier vielen volgens een officiële melding tien doden onder de rebellen.

Volgens de regeringen van beide landen gaat het bij de rebellen om etnische Oezbeken die zijn opgeleid op bases in Tadzjikistan; Tadzjikistan ontkent dat er dergelijke bases bestaan; de fundamentalisten zouden in Afghanistan zijn opgeleid en vandaar over de Centraal-Aziatische republieken uitzwermen. De ministers van Binnenlandse Zaken en van Nationale Veiligheid van de drie landen hebben zaterdag een spoedbijeenkomst gewijd aan het optreden tegen de fundamentalistische rebellen. Ze spraken daarbij af hun optreden te coördineren. Oezbekistan bood Kirgizië het gebruik van zijn luchtmacht aan in de strijd tegen de rebellen.

Het Kirgizische ministerie van Defensie meldde gisteren dat ,,de meeste'' groepen rebellen zijn vernietigd ,,als gevolg van de verheviging van de strijd''. Vluchtende rebellen zouden worden nagezeten door Kirgizische troepen. Het zou daarbij om rond honderd fundamentalisten gaan. De Oezbeekse televisie meldde dat de rebellen ,,bijna'' zijn verslagen. De resterende rebellen zouden met helikopters worden achtervolgd. Twee dorpen in Oezbekistan zijn met het oog op het geweld ontruimd.

Het geweld in de regio is het ergste sinds vorig jaar een groep van enkele honderden zwaarbewapende en goed opgeleide rebellen vanuit Tadzjikistan doordrong tot in Kirgizië, waar vier Japanse geologen en een aantal Kirgizische soldaten in gijzeling werden genomen. Die crisis duurde twee maanden.

De leiders van de landen in Centraal-Azië, Rusland en het Westen beschuldigen het Taliban-regime in Afghanistan van het opleiden van fundamentalisten die de Afghaanse revolutie willen ,,exporteren'' naar Centraal-Azië, waar het fundamentalisme geen echte voedingsbodem heeft.