Van der Heijden nu `A.F.Th.'

De schrijver A.F.Th. van der Heijden heeft afstand gedaan van zijn achternaam. Zijn nieuwe zevendelige romancyclus Homo Duplex wordt volgend jaar gepubliceerd onder de naam `A.F.Th.'

Volgens Lidewijde Paris van uitgeverij Querido is het plan om de auteur eens met alleen zijn initialen te presenteren al enkele jaren oud. ,,De verschijning van deze nieuwe reeks, met een nieuwe held, leek ons een goede aanleiding. Iedereen weet over wie je het hebt als je A.F.Th. zegt.'' De nieuwe naam geldt voorlopig alleen voor de cyclus Homo Duplex. Waarschijnlijk komt op het titelblad wel A.F.Th. van der Heijden te staan.

A.F.Th. is de derde auteursnaam waaronder Adrianus Fransciscus Theodorus van der Heijden schrijft. In 1978 debuteerde hij onder het pseudoniem Patrizio Canaponi met Een gondel in de Herengracht. Vanaf 1983 publiceerde hij als A.F.Th. van der Heijden zijn cyclus De Tandeloze Tijd. Een eventueel nieuw deel van die serie zal overigens gewoon onder de naam Van der Heijden verschijnen. Homo Duplex, waarvan het eerste deel Moeilijke voeten zal heten, is al voor een groot deel geschreven. Daarom verwacht Querido dat Homo Duplex binnen enkele jaren voltooid zal zijn.

De held van het verhaal is Movo, een moderne variant op de klassieke koning Oeidipus. Deze jongeman (zijn eigenlijke naam is Tibbolt Satink, maar aan zijn `moeilijke voeten' dankt hij de bijnaam Movo) heeft als grootste droom een voetbalcarrière, maar blijkt te weinig aanleg voor het spel te hebben. Hij onderscheidt zich des te meer tussen de voetbalvandalen. In een veldslag bij `knooppunt Hellegat', tussen rivaliserende groepen uit Amsterdam en Rotterdam (waarin de steden Thebe en Korinthe zijn te herkennen) doodt Movo zijn vader. De nieuwe `merknaam' is ook terug te vinden in de website www.afth.nl, die de schrijver eind deze maand opent. Bezoekers kunnen onder meer in een quiz een abonnement op Homo Duplex winnen.

    • Arjen Fortuin