Twirlen: combinatie van sport, kunst en dans

In de Maaspoort in Den Bosch werd het afgelopen weekeinde het wereldkampioenschap twirlen gehouden.

Hun verenigingen hebben namen als The Victory Stars, Vereniging Show en Vriendschap, The Maranto's of The Marchito's. Ten minste één keer per maand, en meestal vaker, zoeken ze elkaar op voor een wedstrijd. De afgelopen dagen waren een hoogtepunt: toen was hun wereldkampioenschap in de Maaspoort in Den Bosch. Chiharu Tachibana uit Japan, op de foto, haalde gisteren de finale.

Soms heten ze marjorettes. Soms dansmariekes, maar liever niet, of showgirl. Hun kunsten noemen ze twirlen en sport. Spreek niet van hun stokje maar van baton. Daar kunnen ze de ingewikkeldste dingen mee. Waarom halen ze dan zelden de serieuze sportpers?

Misschien zijn ze te elegant: dat kan geen sport wezen. Misschien is twirling teveel tegelijk: een combinatie van gymnastiek, turnen, alle mogelijke vormen van dans, expressie en twirltechnieken.

Twirlen betekent draaien. ,,Baton-Twirling'' komt van de Samoa-eilanden. Daar was het een vechtsport waarbij men ingewikkelde bewegingen maakte met stokken. Het werd als volksgebruik opgevoerd in theaters in de Verenigde Staten. Toen werd het populair. In Nederland bestaat twirling sinds 1975. Volgens Twirl Sport Magazine beoefenen circa 1.200 meisjes hier de sport.

De stijlen heten military, dancetwirl of freestyle. Toen een leider van een drumband ook een stok ter hand nam, is het twirlen door marjorettes in combinatie met een fanfare ontstaan. Nog steeds loopt één man met een stok voor de drumband. De sierlijke batons van de meisjes worden in de hand van een man zelden gezien.