Technologie doet het goed op loom Damrak

De bedrijven die hoogwaardige technologie produceren deden het vanmorgen goed op de Amsterdamse effectenbeurs. Philips en vooral ASM Lithography waren de grootste uitschieters onder de aandelen die zijn vertegenwoordigd in de beursgraadmeter AEX.

De stijging van de technologieaandelen was vooral te danken aan het hogere slot van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq, afgelopen vrijdag. Hoewel de winst van Nasdaq, waaraan veel technologiefondsen zijn genoteerd, slechts 0,78 procent was, deed het beleggers goed dat de `techindex' van eerdere verliezen wist te herstellen.

Elektronicaconcern Philips, dat een grote producent is van computerchips, stond rondom het middaguur drie procent hoger op 49,39 euro, na eerder zelfs even 49,51 euro te hebben genoteerd. De laagste koers van Philips dit jaar, 30,39 euro in januari, raakte daarmee ver uit beeld. De hoogste koers van het elektronicanconcern, 57,50 euro in juli, kwam een stuk dichterbij.

Nog beter deed ASML, maker van machines voor de chipsindustrie, het met een koersstijging van 4,5 procent op 39,20 euro, na eerder vanochtend even op 39,65 te hebben gestaan. Getronics, een ander `techfonds' in de index boekte een winst van ruim één procent op 17,06 euro.

De belegger liep daarentegen nauwelijks warm voor aandelen in kabelbedrijf UPC, dat zeer agressief bedrijven aan het kopen is. ,,Met UPC ben ik het spoor bijster'', meldt een beurshandelaar. Morgen presenteert het bedrijf zijn halfjaarcijfers. ,,Ongetwijfeld opnieuw ernstige verliescijfers. Maar dat was nooit een probleem voor de beleggers. Nu wil niemand meer UPC-aandelen hebben.''

De Amsterdamse effectenbeurs deed het vanmorgen als geheel goed. Hoewel de zomerse loomheid niet voor spectaculaire ontwikkelingen zorgde, noteerde de AEX-index rondom het middaguur 4,8 punten hoger op 688,8 punten. Het Damrak ondervond daarbij steun van de beurs in New York, waar het Dow-Jonesgemiddelde vrijdagavond voor het eerst sinds drie maanden boven de 11.000 punten sloot. De zomerse piek werd voornamelijk gedragen door fondsen van de `oude' economie. Ook de andere Europese beurzen lieten zich vandaag inspireren door de goede stemming in New York. Parijs steeg 0,8 procent, Londen 0,6 en in Frankfurt klom de index 0,4 procent.

In Amsterdam deden de klassieke fondsen het vanochtend, in tegenstelling tot New York, nauwelijks beter dan de rest. ,,Het sentiment is goed, maar het blijft steken in de actie'', omschrijft een beurshandelaar de passiviteit van de belegger. De omzet is over de hele linie nihil, meldt hij.

Alleen bedrijven die later deze week met cijfers komen, vertoonden noemenswaardige verschuivingen. De naar verwachting mooie cijfers waarmee ABN Amro donderdag komt, duwde de koers van de bank nu 1,22 procent omhoog tot 28,24 euro.