Spanje pakt ruim 100 immigranten

De Spaanse politie heeft gisteren en vanmorgen meer dan honderd Afrikanen opgepakt die op illegale wijze probeerden het zuiden van het land binnen te komen.

Gisteren werden twee groepen van 32 en van 39 immigranten aangehouden die met rubberboten de Straat van Gibraltar (circa veertien kilometer) waren overgestoken. Vanmorgen werden nog eens 32 Marokkanen gearresteerd die met een kleine roeiboot de overtocht naar de Zuid-Spaanse stad Tarifa hadden gemaakt.

In Spanje neemt de bezorgdheid over de toestroom van immigranten toe. Autoriteiten en hulpverleners wijzen erop dat de immigranten steeds grotere risico's lijken te nemen bij hun poging het Europese vasteland te bereiken. Om de haverklap verdrinken immigranten die buiten de doorgaans overvolle bootjes vallen.

Formeel is Spanje gehouden illegale immigranten terug te sturen naar hun land van herkomst. Met sommige Afrikaanse landen bestaan daarover ook afspraken. Zo werden dertig illegale immigranten uit Marokko en Algerije die vorige week woensdag langs de kust van de Golf van Biskaje werden opgepakt vrijdagavond het land uitgezet. Bestaan dergelijke overeenkomsten niet, dan worden de immigranten opgevangen in kampen, maar menigeen weet die te ontvluchten.

Uit de hoek van het Spaanse bedrijfsleven wordt regelmatig aangedrongen op een coulante bejegening van de bootimmigranten. Ondernemers zien in de illegale immigranten een welkome aanvulling op de toenemende krapte in verschillende sectoren van de Spaanse economie. Met name ondernemers in de bouw en in de land- en tuinbouw klagen over tekorten aan personeel.

Europees commissaris Vitorino (Justitie) heeft onlangs op een bijeenkomst van Europese ministers van Justitie in Marseille gepleit voor verruiming van de mogelijkheden voor legale immigratie door meer (tijdelijke) werkvergunningen te vertrekken.