Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage uit de Molukken over het zich voortslepende conflict tussen de moslims en de christenen. Ook aandacht voor de Democratische Conventie die vandaag in Los Angeles begint. TV2, 18.15-18.43u.

Netwerk. Reportage uit Amerika waar tijdens het bewind van president Clinton de kloof tussen arm en rijk alleen maar groter is geworden. Daklozen en bijstandmoeders organiseren in Los Angeles waar ook de Democratische Conventie is begonnen, hun eigen congres. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer een reportage over de Latino's in East L.A. De presidentskandidaten Al Gore en George W. Bush proberen elk deze bevolkingsgroep voor zich te winnen. Ned.3, 22.30-22.54u.

DOCUMENTAIRES

Wild: Incredible journeys. Natuurfilm over de kariboe, het rendier van Noord-Amerika, dat elk jaar zo ongeveer een tocht van 9600 kilometer maakt van zijn geboortegrond in het noorden van Canada naar de voedselgebieden in het zuiden. BBC2, 21.00-21.30u.

Seven sins: lust. South Beach in Florida heeft de reputatie een homoparadijs te zijn. Auteur Paul Burston onderzoekt of dit ook echt zo is. Fox, 22.00-22.30u.

Lost on Everest: The search for Mallory and Irvine. Herhaling van de uitzending over de fatale poging van George Mallory en Andrew Irvine om de Everest te beklimmen in 1924. Niemand weet of zij de top hebben gehaald, maar toen Mallory's lichaam vorig jaar mei werd gevonden, leidde dit tot nieuwe speculaties. BBC2, 22.30-23.20u.

SPORT

Sportkwesties. Serie over de maatschappelijke betekenis van sport behandelt vanavond de prestatiedruk. Die druk is zo groot dat veel atleten hun grenzen met doping verleggen. Canvas, 21.20-22.10u.

TV-FILM

Reckless: The movie. (Vervolg op) de lotgevallen van een succesvolle zakenvrouw van middelbare leeftijd die een relatie krijgt met een twintig jaar jongere chirurg. Ze verlaat haar man. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.01-20.55u.

KUNST

NPS.Doc.: Hubert-Jan Henket, de man van staal, glas en hout. In oktober van het vorig jaar uitgezonden portret van architect Hubert-Jan Henket maker van het rechtbankgebouw in Middelburg, de uitbreiding van het Teylersmuseum in Haarlem en de aanbouw van museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam dat eerst voor toegepaste kunst bestemd was maar nu als kantine dienst doet. Ned.3, 20.55-22.00u.

FILM

This is the Disk-O-Boyz (Morris G. Sim, 1999, VS). Soapy-achtige komedie over een jongensbandje dat zo z'n beslommeringen heeft met meisjes, managers en ook nog muziek moet maken. Net als al die jongensbandjes hebben de hoofdpersonen alleen voornamen (Indy, Sammy, Kenny en Ozzie) en heeft de enige wiens naam niet op die van de rest rijmt (Dylan) solo-aspiraties. Fox, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

. Magnum Force (Ted Post, 1973, VS). Zie Film-vooraf. Veronica, 21.10-23.30u., met reclame.

. Jamón, jamón (Bigas Luna, 1992, Spanje). Stijlvolle en tamelijk hysterische komedie waarin de zoon van een vooraanstaande onderbroekenfabrikant de dochter van een dame van lichte zeden bezwangert. Zoals te verwachten gaat iedereen zich daarmee bemoeien. Met Penelope Cruz, die met de qua stijl aan regisseur Luna verwante film Todo sobre mi madre van Pedro Almodovar, internationaal doorbrak. ZDF, 22.15-23.45u., nagesynchr.

l'Ombre rouge (Jean-Louis Comolli, 1981, Frankrijk). Politieke spionagethriller waarin Claude Brasseur wapens levert aan de communisten tijdens de Spaanse Burgeroorlog. TV5. 22.15-0.30u.

The Great Waldo Pepper (George Roy Hill, 1975, VS). Persoonlijke film van de regisseur van Butch Cassidy and the Sundance Kid en The Sting deed het minder goed in de bioscopen, maar kent een aantal van de meest spectaculaire vliegscènes uit de filmgeschiedenis. Hill bracht een ode aan de helden van zijn jeugd, de uit de Eerste Wereldoorlog teruggekeerde oorlogsvliegers die hun brood moesten verdienen met stunts tijdens vliegshows en andere evenementen, en die pas achter de stuurknuppel `tot leven kwamen'. Robert Redford speelt de soms arrogante titelheld. BBC1, 0.25-2.15u.

Valentino (Ken Russell, 1977, VS/GB). Danser Rudolf Nureyev speelt het leven van de legendarische filmheld Rudolf Valentino, in flashbacks vanaf zijn tragische dood op 31-jarige leeftijd in 1926. Door zijn optredens in talloze stille films werd hij het idool van duizenden vrouwen. Ken Russell gaf zijn film de zo voor hem kenmerkende exuberante visuele stijl mee, wat de biografische toon niet helemaal ten goede komt, maar het houterig acteren van Nureyev doet ladykiller Valentino pas echt goed de das om. ARD, 0.50-2.55u.

Escapade in Japan (Arthur Lubin, 1957, VS). Geheel op lokatie opgenomen, wat tamelijk uniek was, avonturenfilm over een Amerikaans en een Japans jongetje die na een vliegtuigongeluk op zoek gaan naar de ouders van de eerste. Opmerkelijk is een door (de toen nog onbekende) Clint Eastwood vertolkte bijrol met de naam `Dumbo'. Morgen, BBC2, 12.00-13.30u., zwart-wit.

I Lived With You (Maurice Elvey, 1933, VS). Ooit werd hij `De koning van het Britse theater' genoemd, Ivor Novello. Maar de verfilming van deze door hem voor toneel geschreven komedie, waarin hij ook de hoofdrol speelt van gevluchte Russische prins die bij een arme Engelse arbeidersfamilie onderdak vindt, weet bijna zeventig jaar na dato niet meer over te brengen waarom. Morgen, BBC2, 14.45-16.20u., zwart-wit.

The Washington Affair (Victor Stoloff, 1977, VS). Thriller waarin overheidsfunctionaris Tom Selleck wordt gechanteerd door zakenman Barry Sullivan. Inzet is een vliegtuigcontract. Morgen, SBS6, 15.10-16.35u., met reclame.