SCIENCEFICTION ANNO 2000

Sinds het begin van de televisie is sciencefiction een populair genre. Ook nu zijn er verscheidene nieuwe series te volgen, om te beginnen Farscape, gemaakt door de Henson-studio's in samenwerking met het Amerikaanse Hallmark. Wie Henson zegt, denkt aan Muppets en wie dat combineert met sciencefiction verwacht wellicht iets knullig-grappigs als Pigs in Space. Farscape is echter een serieuze poging een sf-drama in de stijl van de Star Trek-series te ontwikkelen. Dat een poppenfirma succes in het genre kan hebben is niet zo vreemd. Schmink en trucage zijn nodig om iedere levensvorm een ander uiterlijk te geven. In Farscape laat Henson naast verscheidene ongelooflijk zwaar geschminkte types ook echte poppen hoofdrollen spelen. De serie ziet er indrukwekkend uit en de verhalen zijn vaak spannend. De kosten mogen er ook wezen, per aflevering zo'n 5 miljoen gulden.

Het verhaal van Farscape begint een beetje als de klassieker Buck Rogers. Een Aardse piloot, John Crichton, experimenteert met een zelfontworpen versneller voor zijn ruimteschip en raakt door een ongeluk via een wormgat verzeild aan het andere uiterste van het heelal. Niet alleen is er geen weg terug, maar ook raakt hij betrokken in een gevecht tussen de `Peacekeepers' – een wrede overheersersmacht – en een groepje vluchtelingen van diverse afkomst. Crichton zorgt dat ze ontsnappen en dat levert hem de vijanden, vrienden en de verhaallijn op zonder welke een sf-serie niet kan bestaan.

Een aardige vondst is dat het ruimteschip een levend organisme is dat in symbiose leeft met een wezen dat de piloot genoemd wordt. Aan boord bevinden zich verder een blauwe zieneres die op een mens lijkt maar een plant is, een bleke kwikzilverige en verleidelijke dievegge, een grote stoere strijder met vlezige rastalokken en een opportunistisch wezen met het uiterlijk van een hoekig groen varken. De menselijke held Chrichton heeft iets van dat onbehouwene dat ook de oude Kirk in de originele Star Trek aantrekkelijk maakte en de aanwezigheid van een overgelopen stoer-knappe vrouwelijke officier van de Peacekeepers biedt eveneens mogelijkheden in die richting.

Farscape, maandag, BBC2, 19.45-20.30u.

    • Dirk Limburg