Scheepshelling VOC blootgelegd

Archeologen hebben in Amsterdam Oost een scheepshelling van een VOC-werf en het 17de-eeuwse bolwerk Zeeburg blootgelegd. De vondsten werden gedaan op de Oostelijke Eilanden en de Czaar Peterbuurt.

De houten scheepshelling was onderdeel van een grote VOC-werf op het eiland Oostenburg, waar 1300 mensen werkten en in 150 jaar bijna 850 schepen zijn gebouwd. De archeologische dienst noemt de vondst van de stellage uniek. Afgezien van het voorhuis van de lijnbaan is tot nu toe niets tastbaars van de grote VOC-werf over.

Het zeventiende-eeuwse bastion Zeeburg was onderdeel van de stadswal die werd gebouwd voor de stadsuitbreiding van 1663. Archeologen hadden wel een vermoeden waar het bastion lag, maar door de vondst konden ze de precieze grenzen van de stad vaststellen. Zeeburg was het meest noordoostelijk puntje van de stad dat in het IJ stak.

Het bolwerk biedt een goede blik op de bouwwijze uit de zeventiende eeuw. Het driehoekig bastion is vrij gaaf gebleven. Door de met modder gevulde gracht op één punt uit te graven konden de archeologen goed zien hoe de muur naar beneden loopt.

Aangezien de overblijfselen zich bevinden in een toekomstige groenstrook in de nieuwe wijk, bestudeert de gemeente met projectontwikkelaar IBC Vastgoed BV of het metselwerk als monument behouden kan blijven. Er is vervolgonderzoek gepland om de stadswal vanaf het bolwerk naar het zuidoosten te volgen.