Offspring Nevele verrast met zege in Derby op Duindigt

Slechts eenmaal per jaar wordt er een Derby verreden, een klassieker waarin de top van de driejarige harddravershengsten en -merries zich meet. Op voorhand waren alle insiders het er over eens dat de winnaar van de `Derby O', Ottey Boko of Out of the Blue zou heten. Geen van de veertien andere starters zou een kans maken in de 2.600 meter lange koers. Maar de onvoorspelbaarheid van de drafsport sloeg in al haar schoonheid toe en Offspring Nevele kwam als eerste over de meet. Het winnende trio leverde voor iedere ingezette gulden ƒ 9.284,30 op.

Het was gisteren een vreemde race op de drafbaan van Duindigt, want meteen in de eerste bocht viel favoriet Ottey Boko uit zijn draf en maakte een lange galoppade, waardoor zijn achterstand op de leiders meteen onoverbrugbaar werd. Een kreet van ontsteltenis ontsnapte uit de kelen van de duizenden toeschouwers, want zij zagen met het in de fout gaan van één der favorieten ook hun kansen op een redelijke uitbetaling van hun weddenschappen gereduceerd.

Bij het uitkomen van de allerlaatste bocht wilde Huib van den Heuvel Out of the Blue aansporen om een versnelling hoger te gaan lopen, maar dit werd iets te nadrukkelijk uitgevoerd waardoor ook deze hengst in galop aansprong en kansloos was. Door een paar wegspringende paarden in het tweede gelid kreeg Rob van Toor met Offspring Nevele, die bijna de gehele race op een vijfde plek aan de binnenkant van de baan had gereden, alle ruimte.

Van Toor stuurde zijn hengst bekwaam naar buiten en kwam in een ideale positie te liggen. Odd's Against nam op het laatste rechte eind de leiding, maar in een schitterend tweegevecht kwam Offspring Nevele met iedere pas dichterbij. Voor Odd's Against bleek de finish net een paar meter te ver en zij werd tweede. De zege van Offspring Nevele leverde anderhalve ton op.

,,Wat is dit mooi. Dit is het mooiste dat ik ooit heb meegemaakt'', stamelde Riekele Hoekstra, de fokker van de winnaar. De beheerder van een sporthal was overdonderd door de overwinning. Hoekstra fokt al ruim 25 jaar en hij was lid van het kaartclubje dat het besluit nam om een draversmerrie aan te schaffen om mee te fokken. `Skoater' kregen de paarden als achtervoegsel in hun naam, en een paar succesvolle dravers werden gefokt, toen Hoekstra besloot zijn geluk alleen te zoeken.

In hetzelfde jaar als Action Skoater werd bij hem in de stal Abrogan VH geboren, die een slordige drie ton bij elkaar liep en in zijn Derby als derde eindigde. ,,Mijn liefde voor het paard was er als kind al. Als 12-jarige mende ik de paarden en ik genoot wanneer er een vracht van Ter Idzard naar Oudeschoot gebracht moest worden. Dan moesten de paarden in draf om over de hoge Tjongerbrug te komen. Die sensatie van die dravende paarden, die liefde ben ik nooit kwijt geraakt'', zei Hoekstra.

Hij keek zijn vrouw aan en je zag aan het wit van de knokkels van hun beide handen dat ze heel stijf knepen om hun emoties in bedwang te houden. Ze zijn immers Fries en Friezen tonen geen emoties. Zelfs niet wanneer hun fokproduct de mooiste, meest geëmancipeerde race, die tussen hengsten en merries, wint.

Belangrijk voor de prestatie van Offspring Nevele was dat een fysiotherapeut bij het paard een blessure aan de nekspier ontdekte. ,,Daaraan is hij behandeld en hij maakt nu een ontspannen indruk'', vertelde de winnende berijder Van Toor na afloop. ,,Offspring Nevele had in het verleden de gewoonte om bij de start in galop aan te springen. Nu draafde hij sterk en maakte geen fout. Ook niet toen ik het tempo opschroefde.''

    • Jacob Melissen