Nederlanders bezorgen Chelsea de beker

Twee Nederlanders hebben Chelsea gisteren de Engelse Supercup, de Charity Shield, bezorgd. Jerrel Hasselbaink en Mario Melchiot scoorden beiden voor de bekerwinnaar, dat daardoor kampioen Manchester United op Wembley met 2-0 versloeg. ,,We hebben maar één keer op doel geschoten en dat is te weinig'', zei verliezend manager Alex Ferguson. Het was de derde achtereenvolgende keer dat Manchester United de officiële openingswedstrijd in Engeland verloor.

Met name voor Hasselbaink was het een heuglijke middag. De spits, die voor ongeveer vijftig miljoen gulden van Atletico Madrid overkwam, opende tijdens zijn debuut voor Chelsea na 22 minuten de score. Hij had daarbij het nodige geluk, omdat tegenstander en landgenoot Jaap Stam het schot van richting veranderde en de nieuwe Franse doelman Fabian Barthez daardoor kansloos was. Stam was net in het veld gekomen als invaller. Voor Hasselbaink, die bij Leeds United al eerder in Engeland speelde, was het de eerste wedstrijd op Wembley.

Ook in de tweede helft speelde Hasselbaink een hoofdrol. Hij tikte Roy Keane aan, waarna de aanvoerder van Manchester United geïrriteerd Poyet neerhaalde en daarvoor van scheidsrechter Riley de rode kaart kreeg. Het was de eerste keer sinds 1974 (rood voor Keegan en Bremner) dat er een speler tijdens de Engelse openingswedstrijd uit het veld werd gestuurd. Waarschijnlijk wordt Keane drie duels geschorst.

Met tien spelers was Manchester United in het restant van de wedstrijd kansloos. Ook twee verse spitsen, Cole en Yorke, brachten geen verbetering. Chelsea-keeper Ed de Goey, die tot 2003 bijtekende, had weinig werk te doen. In de 73ste minuut viel de beslissing. De opgekomen verdediger van Chelsea, Mario Melchiot, bekroonde zijn goede spel met een treffer. Met zijn `verkeerde' linkervoet schoot de voormalig Ajacied de bal van buiten het strafschopgebied in de verste hoek. De treffer betekende de 2-0 eindstand. ,,Dit is een mooie overwinning, maar als we het straks niet goed doen in de competitie, dan telt hij niet'', sprak Chelsea-manager Gianluca Vialli.

Chelsea, dat komend weekeinde de competitie tegen stadgenoot West Ham United opent, wil dit seizoen een serieuze gooi naar de landstitel doen. De club deed een grote investering. Naast Hasselbaink werden ook de Italiaan Panucci, de Joegoslaaf Stanic, de IJslander Gudjohnsen en de Duitser Kniessl aangetrokken.

Het opvallendste feit tijdens de start van de Engelse eerste divisie was de snelle rode kaart voor de doelman van Sheffield Wednesday, Kevin Pressman. Hij werd tegen Wolverhampton Wanderers al na dertien seconden wegens een handsbal buiten het strafschopgebied uit het veld gestuurd. Het was geen wereldrecord, omdat Giuseppe Lorenzo van het Italiaanse Bologna in 1990 in een competitiewedstrijd al na tien seconden kon vertrekken. Sheffield Wednesday, de club van Wim Jonk, speelde gelijk tegen Wolves (1-1).

Youri Mulder maakte tijdens de start van de Duitse Bundesliga na lange tijd zijn rentree bij Schalke 04. De aanvaller kwam tegen FC Köln 23 minuten voor het einde als invaller in het veld voor Mpenza. Schalke won met 2-1. Kampioen Bayern München versloeg in zijn eerste wedstrijd Hertha BSC overtuigend met 4-1. Scholl, Jancker, Zickler en Salihamidzic maakten de doelpunten voor de thuisclub. De concurrent van vorig seizoen, Bayer Leverkusen, getraind door aanstaand bondscoach Christopher Daum, won met 2-0 van Wolfsburg. Werder Bremen, met oud-Ajacied Frank Verlaat in de verdediging, haalde drie punten binnen door een zege op nieuweling Energie Cottbus (3-1).

De opponent van Feyenoord in de voorronde van de Champions League, Sturm Graz, versloeg in de Oostenrijkse competitie FC Tirol met 3-0. Door dat resultaat is de ploeg koploper Rapid Wien tot twee punten genaderd. Graz, dat over acht dagen in Rotterdam op bezoek komt, heeft momenteel acht geblesseerde spelers.