Museeuw opnieuw ernstig gewond

Ruim twee jaar na zijn zware valpartij in Parijs-Roubaix is de wielerloopbaan van Johan Museeuw opnieuw serieus in gevaar. De Belgische renner raakte gisteren zwaar gewond bij een motorongeluk in zijn Vlaamse woonplaats Gistel. Hij brak daarbij zijn enkel, onderbeen en sleutelbeen. Er zit ook een bloedprop in de hersenen.

Museeuw werd door een auto aangereden in de straat waar zijn ouders wonen. Hij zat op zijn Harley Davidson met echtgenote en jongste zoon. Zij bleven ongedeerd. Museeuw werd per helicopter van een ziekenhuis in Oostende naar het academisch ziekenhuis in Gent overgebracht. Hij ligt daar op de intensive care.

Twee jaar geleden brak Museeuw een knieschijf in Parijs-Roubaix. Door een ontsteking lag hij toen ook enkele dagen op de intensive care. De blessure van 1998 zorgde gisteren voor extra problemen. Het spierstelsel van zijn linkerbeen moest worden opengelegd, ter voorkoming van complicaties.

Na een half jaar revalideren keerde Museeuw vorig seizoen tot veler verrassing terug aan de wereldtop. Dit voorjaar vierde hij zijn rentree met een overwinning in Roubaix. De specialist van eendaagse wedstrijden was in de jaren negentig de meest succesvolle renner in de klassiekers. Hij won drie keer de Ronde van Vlaanderen en hij werd een keer wereldkampioen.

De 34-jarige Museeuw wil volgend seizoen zijn loopbaan afsluiten bij de nieuwe formatie van Lefevere. De huidige teambaas van de Italiaanse sponsor Mapei heeft zijn kopman gecontracteerd voor de Belgische ploeg Domo.