Manager van Bob Peeters vraagt twee miljoen gulden

Vitesse heeft een vijfjarig contract klaarliggen voor Roda-spits Bob Peeters en ook over de transfersom van 14 miljoen gulden is reeds overeenstemming bereikt met de Limburgers. Maar volgens Roda-bestuurslid Nol Hendriks hangt het van de zaakwaarnemer van Peeters af of de Belgische aanvaller gisteravond inderdaad zijn laatste wedstrijd voor Roda JC heeft gespeeld. Na de 2-0 zege van PSV in het duel om de Johan Cruijff-schaal vertelde Hendriks dat de onderhandelingen met Vitesse voorlopig zijn opgeschort, omdat Roda weigert een commissie van 2 miljoen gulden te betalen aan Guido Mallants, de Belgische manager van Peeters.

Zaterdagochtend voerden Mallants, die onder meer voor KV Mechelen werkt, en Vitesse volgens Hendriks een toneelstuk op. ,,De contracten hoefden alleen maar te worden getekend, alles was rond, tot Mallants plotseling op de bijeenkomst in Urmond verscheen. Namens Vitesse voerde Jan Streuer en hun financiële man de onderhandelingen. Streuer deed net of hij Mallants voor de eerste keer zag, terwijl ze al talloze keren met elkaar hebben gesproken. Vitesse vindt dat wij die twee miljoen voor Mallants moeten betalen. Maar hij onderhandelt toch namens Vitesse? Wij prakkiseren er niet over om dat bedrag op tafel te leggen. Dat zal Peeters dan zelf moeten doen.''

Bij Vitesse moet de 26-jarige Peeters de opvolger worden van de naar Benfica vertrokken Pierre van Hooijdonk. Hij reageerde zaterdag geschrokken op het bericht dat zijn vertrek naar Vitesse al vaststond. Gisteravond bezwoer Peeters dat hij nog niet met de Arnhemse club heeft gesproken en dat had hij zijn coach Sef Vergoossen al zaterdag voor de training laten weten. Peeters had bestuurslid Hendriks gemeld dat hij niet over een vaste zaakwaarnemer beschikt. ,,Bob zou alleen worden bijgestaan door iemand, die zijn papieren in orde gemaakt'', zei Hendriks. ,,Maar bij die man ligt dus wel het probleem.''

Hendriks noemde het ,,schandalig'' dat Vitesse de indruk heeft gewekt niet op de hoogte te zijn van de eisen van Mallants. ,,Peeters heeft nu het laatste woord'', stelde Hendriks. ,,Van ons hoeft hij niet weg. We zijn bereid hem een nieuw, verbeterd contract aan te bieden.'' De huidige overeenkomst van Peeters met Roda JC loopt nog door tot 2004, maar die termijn zal hij zeker niet uitdienen. De hoofdrolspeler in het schimmenspel hield zich gisteravond op de vlakte, al had hij eerder verklaard ,,rond te zijn met Vitesse''.

De bekerwinnaar heeft de opvolger van Peeters overigens al in huis mocht het geschil met Vitesse alsnog worden opgelost. Hendriks verklaarde gisteravond in de Arena dat Roda een vierjarig contract heeft afgesloten met de Griekse aanvaller Anastasiou van Anderlecht. Hoewel Roda na het vertrek van Peter van Houdt naar Borussia Mönchengladbach nu ook zijn tweede spits dreigt kwijt te raken, reageerde coach Vergoossen laconiek op het nakende afscheid van Peeters. Zoals de bonkige targetman van Roda gisteravond tegen PSV speelde, kan hij ook moeilijk een aanwinst worden genoemd voor Vitesse. Met gevoel voor ironie constateerde Vergoossen dat de nood bij de Arnhemmers blijkbaar hoog is gestegen, nu zijn collega Ronald Koeman het oog heeft laten vallen op een aanvaller, die tegen PSV een houterige motoriek en de startsnelheid van een tractor etaleerde. Peeters erkende dat het rumoer rond zijn persoon hem niet onberoerd had gelaten. Maar hij raakte gisteravond in de broeierige Arena werkelijk geen bal goed. Het is de vraag hoe de tv-verslaggever Peeters het spel van de voetballer Peeters had beoordeeld, want in Belgie is hij sinds zijn gastrol tijdens het EK voetbal een geziene persoonlijkheid.

In het shirt van Roda wekte Peeters onbewust de indruk al met zijn gedachten in Arnhem te zijn. Coach Vergoossen had echter ,,geen seconde wakker gelegen'' van het idee dat zijn ploeg na het vertrek van libero Joos Valgaeren (Celtic), Arno Doomernik (NAC) en Van Houdt nog verder dreigt te worden uitgehold. Vrijdag start Roda JC de competitie met een uitwedstrijd tegen Sparta. Met of zonder Peeters? Vergoossen, berustend: ,,Vertel mij hoe ik het vertrek moet tegenhouden van spelers die graag naar een andere club willen. Als het transfersysteem helemaal wordt afgeschaft, moet je er als trainer rekening mee houden dat je elftal gedurende het seizoen drie tot vier keer wordt gewijzigd.''

Vergoossen herinnerde zich nog hoe Erik Meijer, de huidige spits van Liverpool met wie Vitesse eerder tevergeefs heeft onderhandeld, tijdens zijn periode bij MVV een aanbieding kreeg van het Duitse VfB Stuttgart. ,,Bij MVV kreeg hij vervolgens een contract van 7000 gulden bruto per maand. Van dat bedrag sprongen hem toen nog de tranen in de ogen, zo blij was hij. Tien dagen later ging Meijer naar PSV. Toen Erik bij me kwam, zei ik: `je hoeft je niet te verontschuldigen'. Zijn vertrek was toch niet te voorkomen. PSV had het afscheid van Nilis en de beoogde transfer van Van Nistelrooij toch ook niet in de hand?''

Ook aanvoerder Eric van der Luer wond zich niet op over de perikelen rond zijn ploeggenoot. ,,Peeters werd in de kleedkamer wel gedold'', zei de middenvelder die overmorgen 35 jaar wordt. ,,Voorlopig ga ik ervan uit dat Bob bij ons blijft. Ik vind het ook vreemd dat Vitesse ondanks zijn enorme schuld aan hoofdsponsor Nuon miljoenen guldens over heeft voor Peeters. Maar ach, een topclub als Real Madrid wordt ook kunstmatig in leven gehouden door diverse banken. Ik ga ervan uit dat Roda zich zal versterken, als Bob toch naar Vitesse vertrekt'', zei Van der Luer. Zijn wens is door suikeroom Hendriks reeds vervuld.

    • Robèrt Misset