Machtsmonopolie Colorado wankelt in Paraguay

De verkiezingen voor een nieuwe vice-president in Paraguay hebben zich dit weekeind ontwikkeld tot een nek-aan-nek race. Met 90,5 procent van de stemmen geteld heeft de kandidaat van de Liberale Partij, Julio Cesar Franco (48), bijna 48 procent van de stemmen, de kandidaat van de regerende Colorado-partij Felix Argana (43) bijna 47 procent. De verkiezingen zijn van groot belang. De vice-president heeft in Paraguay grote invloed, zeker nu het land wordt geregeerd door een president die nooit is gekozen. President Luis Gonzalez Macchi werd vorig jaar op het schild gehesen na massale rellen, waarvoor president Raúl Cubas op de vlucht sloeg. Wegens een diepe recessie heeft nog slechts 11 procent van de kiezers vertrouwen in Macchi. Het zou de eerste keer sinds 1939 zijn dat de Liberale Partij een regeringspost krijgt. Sinds dat jaar wordt Paraguay geregeerd door de Colorado-partij en bestaat het politieke leven voornamelijk uit interne twisten tussen facties van die partij.