Loom, slaperig en over de kop

De mooiste weg van Florida is de `60', die loopt van Mulberry naar Brandon. Een vierbaans autoweg, gescheiden door een onnodig brede vluchtstrook waarin tropische bloemen bloeien en smetteloos witte reigers rondscharrelen. De weg golft op en neer tussen hoge, grillige bomen waarvan de slierten mos afhangen die u wel kent uit de zwoele films over de zuidelijke staten.

De `60' passeert slaperige dorpjes met links en rechts een benzinestation, passeert donkere kooplieden met een kraam vol fruit, kruist verroeste spoor- en stoffige landwegen, maar doorsnijdt toch voornamelijk uitgestrekte sinaasappelgaarden. In het intens heldere Amerikaanse licht deint over de weg een sliert blinkende limousines, afgewisseld met de onvermijdelijke Amerikaanse truckjes, vrijwel altijd met een verwonderd kijkende hond achterin.

Ondanks de rustige rijstijl en de ideale weersomstandigheden weten opmerkelijk veel Floridijnen hun voertuig over de kop te te laten slaan. Je ziet hier evenveel ongelukken in een week als in Nederland in een jaar. Telkens weer hetzelfde beeld: een oude vrouw bekneld, een verbouwereerde man, zittend in het gras naast zijn gedeukte automobiel. Ongetwijfeld is er een combinatie van oorzaken: de gemiddeld hoge leeftijd van de bestuurders, de grote afstanden die de oudjes afleggen om bingo te spelen of elkaar te bezoeken, de medicijnen die ze slikken die de rijvaardigheid beïnvloeden en de slaapverwekkende easy-listeningmuziek op de radio. Menige retired citizen wordt daardoor in slaap gesoesd en ziet, op z'n best ondersteboven hangend, tussen de bloemen en de kolibries de takelwagens naderen.

Zelfs bij kleine ongevallen wordt met groot materieel uitgerukt. Er komt een ziekenauto aangesneld met snerpende sirene, er ís al een kraanwagen, er zijn minstens vier politieauto's en acht rangers met deukhoeden op en kanonachtige pistolen opzij. Vaak hangt er zelfs een helikopter boven de plaats van het ongeluk. Zo hoort het gewoon, volgens de tientallen dikke, geüniformeerde mannen die staan te gebaren, te noteren of te telefoneren. Zo hoort het. Want vanavond is het op de TV.

    • Goof Bakker