Leger VS bestelt bij Stork

Fokker Elmo, een in Hoogerheide gevestigd onderdeel van Stork, heeft van de Amerikaanse overheid een order gekregen voor de bouw van gevechtssimulators voor het Amerikaanse leger ter waarde van 67 miljoen dollar (162,8 miljoen gulden). De simulators worden geleverd bij de Javelin, een nieuw antitankwapen van Amerikaanse makelij. Afhankelijk van de vraag hoeveel landen buiten de VS ook voor dit wapen kiezen kan de order voor Fokker Elmo oplopen tot 400 miljoen gulden, zei directeur G. van Beek vanmorgen desgevraagd.

Ook de Nederlandse overheid moet binnenkort een besluit nemen over de aanschaf van een nieuw antitankwapen. Dan moet een keuze worden gemaakt tussen de Amerikaanse Javelin, de Europese Trigat en de Israelische Gill. In Amerikaanse kring bestaat de hoop dat het toekennen van de order aan Fokker Elmo ertoe zal leiden dat de Nederlandse regering het komende najaar haar keuze op de Javelin zal laten vallen. Het gaat daarbij, wat Nederland betreft, om een order van 600 miljoen gulden.

De Javelin antitankraket wordt gemaakt door de Amerikaanse defensiereuzen Lockheed Martin en Raytheon. Zij leveren 12.000 Javelins en 3.000 bijbehorende lanceerinstallaties aan de Amerikaanse landmacht. Het is de bedoeling dat Fokker Elmo de komende vier jaar 1990 simulatoren maakt waarmee de Amerikanen kunnen oefenen. Een zegsman van Lockheed Martin heeft laten weten dat Fokker Elmo, ondanks verzet in het Amerikaanse Congres, de order heeft gekregen omdat het de beste simulator aanbiedt tegen de aantrekkelijkste prijs.

De Koninklijke Landmacht heeft al een voorkeur uitgesproken voor de Amerikaanse Javelin. Die ondervindt nu in Nederland feitelijk alleen nog concurrentie van de Israelische Gil antitankraket. De Europese Trigat werd vorig maand vrijwel kansloos toen Groot-Brittannië als potentieel grootste klant uit dit project stapte.

Fokker Elmo wordt vermoedelijk ook betrokken bij de bouw van de Amerikaanse JSF-jager.