Kustwacht bergt lijken drie zeilers

De kustwacht heeft zaterdag bij Den Helder en Texel de lichamen geborgen van drie Britse opvarenden van het Engelse zeiljacht `Tuila', dat eind juli spoorloos verdween. Een vierde opvarende, de 26-jarige Canadese student Chris Mcmenemy, wordt nog steeds vermist.

De gevonden lichamen zijn geïdentificeerd als schipper Adam Clackson (58), en de studenten Carol Smith (23) en James Chew (22). De kustwacht zette onmiddellijk een grootscheepse zoekactie op touw om ook het stoffelijk overschot van Mcmenemy en eventuele wrakstukken te vinden. De inzet van vijftien reddingsboten en een marinehelikopter hebben zaterdag niet tot resultaten geleid.

De Tuila verliet op 24 juli de haven van Amsterdam op weg naar Engeland, maar is daar nooit aangekomen. Nadat familieleden van de opvarenden alarm hadden geslagen, organiseerden Britse en Nederlandse reddingswerkers een uitgebreide zoekactie. Van het schip en zijn bemanning werd zelfs na twee dagen intensief speuren met vliegtuigen en schepen niets teruggevonden. Zaterdagmorgen – ruim twee weken na vermissing – werden de levenloze lichamen van drie opvarenden gevonden. De zeilers bleken verdronken. De kustwacht vermoedt dat de lichamen tijdens de eerste zoekactie nog onder water lagen en daarom niet zijn opgemerkt. Ze zijn inmiddels vrijgegeven aan de nabestaanden. Hoewel wrakstukken als mogelijk bewijsmateriaal ontbreken, is de politie begonnen met de reconstructie van de mogelijke oorzaak van het ongeluk.