Kosovo-oorlog: weinig Britse bommen raak

De meeste bommen die de Britten in de luchtoorlog tegen Joegoslavië vorig jaar hebben afgeworpen, misten hun doel. Dat meldt de BBC, die een geheim verslag van het ministerie van Defensie citeert.

Volgens de bevindingen van het ministerie miste liefst zestig procent van de bommen het beoogde doel. Het ministerie zelf heeft steeds volgehouden dat de bommencampagne in de Kosovo-oorlog ,,de beste van de Royal Air Force ooit'' is geweest. Bij het zwaarste type bommen, de duizendponders, raakte maar twee procent het doel. Die conventionele bommen werden in deze campagne het meest gebruikt.

De lasergeleide bommen deden het beduidend beter: zeventig procent van deze bommen trof doel. Volgens de BBC geeft het grote aantal missers te denken over de onbedoelde schade die in de campagne door de RAF is aangericht. De Britse strijdkrachten hebben steeds volgehouden dat geen bommen zijn afgeworpen zonder de zekerheid dat ze doel zouden treffen. Maar veel van de bommen zijn wel van een hoogte van 30.000 voet (9.100 meter) afgeworpen om het risico voor de piloten zo klein mogelijk te houden. Volgens een door de BBC geciteerde deskundige is het waarschijnlijk dat de grote hoogte verantwoordelijk is voor het grote aantal missers.

Tegen de BBC sprak gisteren minister van de Strijdkrachten John Spillar tegen dat het publiek is voorgelogen over de voortreffelijke prestaties tijdens de Kosovo-oorlog. ,,We kregen wel degelijk rapporten over extreme accuratesse'', zei hij. Maar, vervolgde hij, veel resultaten kwamen te boek te staan als `niet zeker'. ,,Dat betekent niet dat het om missers ging. Het betekent dat we niet met absolute zekerheid konden zeggen dat ze raak waren.'' Het was volgens Spillar vaak moeilijk vast te stellen of een doel was vernietigd als het na de explosie van de bom in een grote wolk stof was gehuld.