Kohl niet uitgenodigd als spreker

Helmut Kohl heeft een cruciale rol gespeeld bij de Duitse hereniging, maar de oud-kanselier mag `voor straf' geen toespraak houden op het tienjarig jubileum dat op 3 oktober in Dresden wordt gehouden.

Pas als Kohl zich aan de wet onderwerpt en de namen noemt van anonieme partijdonateurs, heeft hij de voorwaarden geschapen voor een optreden op 3 oktober, zei Franz Müntefering, algemeen partijsecretaris van de SPD afgelopen weekeinde. Tijdens de feestelijkheden spreken president Johannes Rau, Lothar de Maizière, de laatste minister-president van de DDR, over wie opnieuw geruchten circuleren dat hij voor de Stasi zou hebben gespioneerd, de Franse president Jacques Chirac en de Saksische minister-president Biedenkopf.

Kurt Biedenkopf (CDU), Kohls partijgenoot en vroegere opposant en verantwoordelijk voor de uitnodigingen, is onverbiddellijk. Ook al dreigen delen van de CDU de officiële viering van de `Dag van de Eenwording' te boycotten, ook al heeft PDS-politicus Gregor Gysi een hartstochtelijk pleidooi gehouden voor een optreden van Kohl (,,het is een kwestie van eerlijkheid''), Biedenkopf is niet van plan de oud-kanselier alsnog aan de sprekerslijst toe te voegen.

Ook Fritz Kuhn, partijvoorzitter van de Groenen, noemde het ,,absurd'' als Kohl in Dresden zou spreken, terwijl hij de wet blijft overtreden. De oud-kanselier weigert tot nog toe de namen te noemen van degenen, die hem als partijvoorzitter begin jaren negentig 2,1 miljoen mark aan giften hebben overgemaakt. Kohl heeft het geld op illegale CDU-rekeningen gezet en doorgesluisd naar lokale partij-afdelingen. Hij heeft steeds ontkend iets van zwarte rekeningen in Zwitserland en Liechtenstein te hebben afgeweten.

Inmiddels heeft de toenmalige financiële adviseur van Kohl in de CDU, Uwe Lüthje, de parlementaire onderzoekscommissie schriftelijk laten weten, dat hij Kohl in 1992 over het opheffen van één zwarte rekening had ingelicht en over de verdeling van een bedrag van 1,5 miljoen Zwitserse frank. De commissie wil proberen Kohl alsnog als getuige onder ede te verhoren.

    • Michèle de Waard