Keepster Touw terug in hockeyselectie Spelen

Keepster Daphne Touw keert terug in de Nederlandse vrouwenhockeyploeg. De 30-jarige speelster van Laren maakt deel uit van de olympische selectie die bondscoach Tom van 't Hek gisteren, na het 1-1 gelijkspel tegen Groot-Brittannië, bekend heeft gemaakt. Touw vervangt Eveline de Haan van Rotterdam, die te veel last ondervindt van een schouderblessure.

Behalve De Haan viel ook het jonge talent Miek van Geenhuizen af. Volgens Van 't Hek komen de Spelen te vroeg voor de 18-jarige aanvalster van landskampioen Den Bosch. ,,Ze mist ervaring.'' Denise Mosbach en Hanneke Smabers werden aangewezen als reserves. Beiden gaan wel mee naar Sydney, maar zullen alleen deelnemen zodra anderen op de valreep geblesseerd raken. Tot 24 uur voor het begin van het olympisch hockeytoernooi, op zaterdag 16 september, in Home Bush hebben coaches de gelegenheid om wijzigingen aan te brengen in hun selecties. Touw viel vorig jaar buiten de selectie, nadat ze tijdens het toernooi om de Champions Trophy in Brisbane haar basisplaats had verspeeld aan Clarinda Sinnige. Omdat de 63-voudig international geen genoegen nam met een plaats op de bank, gaf Van 't Hek de voorkeur aan De Haan. Touw trainde de afgelopen maanden echter wel mee met de selectie.

Van 't Hek kon gisteren terugzien op een matig duel van zijn ploeg. Net als twee dagen eerder tegen Duitsland (3-3) wekte de Europees kampioen tegen Groot-Brittannië opnieuw niet de indruk volgende maand serieus mee te kunnen doen in de strijd om de gouden medaille. ,,Individueel heeft een aantal speelsters tot nu toe te weinig laten zien'', besefte Van 't Hek.

Zijn collega, bondscoach Maurits Hendriks van de mannenploeg, maakt vanmiddag zijn selectie bekend. Zijn elftal sloot gisteren de testserie tegen Zuid-Korea winnend af. Een dag na de 1-1 tegen de Aziaten won de wereld- en olympisch kampioen met 2-1. Het winnende doelpunt kwam acht minuten voor tijd op naam van Piet-Hein Geeris. Het eerste duel uit het drieluik eindigde donderdag in Amstelveen al met 3-2 in het voordeel van de ploeg van Hendriks.

Bij Nederland ontbraken gisteren twee basisspelers, Teun de Nooijer (hamstring) en Jacques Brinkman (gebroken knieschijf). Hendriks verwacht dat beiden over twaalf dagen, in het eerste van twee oefenduels tegen Spanje, weer inzetbaar zullen zijn.

Toon Siepman, trainer-coach van Den Bosch, is toegevoegd aan de olympische begeleidingsstaf van Canada, in Sydney één van de vijf groepstegenstanders van Nederland. In januari verzorgde de Brabantse strafcornerspecialist in Vancouver al een aantal trainingen. Vorige maand werden de banden aangehaald tijdens een trainingskamp van de Canadezen in Antwerpen.

ZUID-KOREA: pagina 15