Iran: twee journalisten gearresteerd

In Iran zijn het afgelopen weekeinde weer twee prominente liberale journalisten gearresteerd op last van de speciale rechtbank voor perszaken. De twee waren juist onderscheiden voor hun werk.

De satiricus Ebrahim Nabavi was zaterdag op weg naar de gevangenis toen zijn uitverkiezing als beste satiricus van Iran werd bekendgemaakt. Nabavi heeft geschreven voor een aantal nu verboden hervormingsgezinde bladen. Hij werd zaterdag ontboden door de persrechtbank, die wordt gedomineerd door conservatieven. De rechter, Saeed Mortazavi, gaf na het verhoor bevel Nabavi op te sluiten.

Een dag later was het de beurt aan een andere prijswinnaar, Mohammad Ghoochani, die zaterdag was bekroond als beste politieke journalist in Iran. Hij schreef voor een inmiddels verboden blad.

,,Dit is geen persfestival. Dit is een mediarouwdienst. Er valt niets te vieren'', zo reageerde het hervormingsgezinde parlementslid Rabajali Mazrouei op de twee arrestaties. De afgelopen acht dagen zijn nu vijf prominente hervormingsgezinde journalisten in Iran opgepakt, onder wie een van de leden van de jury die de twee persprijzen uitreikte. Sinds april zijn in 25 kranten en tijdschriften – op één na alle hervormingsgezind – verboden en meer dan twintig journalisten in de gevangenis gegooid. De meesten zijn beschuldigd van ,,het beledigen van islamitische waarden'' in hun werk. Nabavi, wiens boeken in Iran zeer populair zijn, werd in september 1998 al eens een maand in de gevangenis gezet wegens zijn satirisch werk.

De Iraanse minister van Cultuur is dit weekeinde door een rechtbank voor verhoor ontbonden in het kader van een onderzoek naar vermeende fraude bij zijn ministerie. Minister Mohajerani is een van de nauwste medewerkers van de hervormingsgezinde president van Iran, Khatami.

De conservatieven doen hun uiterste best een hervormingsgezinde beweging in Iran de kop in te drukken. De hervormers kregen in februari bij de verkiezingen de controle over het parlement, maar de conservatieven controleren de rechtspraak, de strijdkrachten en de electronische media. Een poging van de hervormers om de harde perswet te versoepelen liep onlangs stuk op een machtswoord van de Opperste Leider van Iran, ayatollah Khamenei, die het parlement verbood over voorgestelde amendementen op de wet te discussiëren, laat staan te beslissen.

Gisteren tekenden 161 van de 290 parlementariërs een open brief waarin ze stelden dat de hervormingen doorgaan. ,,We verzekeren de natie dat de recente controverses de vastbeslotenheid van het volk voor de voortzetting van de hervormingen niet aantasten en dat wij opportunistische en reactionaire stromingen waarschuwen om op te houden met hun pogingen tot ontmoediging van het volk bij het doorzetten van hervormingen'', aldus de brief.