Internationaal

LONDEN

Op de Europese beurzen was de aandacht vooral gericht op de telecombedrijven, vooral dankzij de veiling van de UMTS-frequenties in Duitsland die zijn hoogtepunt nadert. De beurzen als geheel werden gesteund door een sterk Wall Street eind vorige week. Op de beurs van Londen was weinig reactie te zien op de publicatie van de afzetprijzen van de industrie in de maand juli, die in lijn waren met de verwachting: 0,2 procent hoger dan de maand ervoor en 2,9 procent meer dan dezelfde periode in 1999. Vodafone was een van de grootste stijgers, net als het farmaciebedrijf Glaxo Wellcome. De FTSE-index stond rondom het middaguur krap een procent hoger op 6.643 punten.

De Japanse effectenbeurs is vandaag, de eerste handelsdag na de renteverhoging van de Japanse centrale bank, gesloten met een winst van 0,2 procent (36 punten) op 16.154 punten. Vrijdag sloot de beurs ook al hoger. De Bank van Japan (BoJ) stapte vrijdag af van haar `nullijn' en verhoogde voor het eerst in tien jaar de rente. Na anderhalf jaar een daggeldtarief van nul procent te hebben gehanteerd, bracht de centrale bank die omhoog naar 0,25 procent.

FRANKFURT

Op de beurs van Frankfurt was de ontknoping van de Duitse telecomveiling het meest voelbaar. Debitel ging bijna twee procent omhoog, nadat de telecommaatschappij afgelopen vrijdag afhaakte in de race voor een mobiele-telefoonlicentie. Debitel, dat zich gesteund weet door Swisscom, heeft aangekondigd zich te zullen aansluiten bij een andere telefoniemaatschappij als de licenties zijn verdeeld.

Commerzbank, die al lang als een overnamekandidaat wordt gezien, ging een halve procent omhoog. Volgens een onbevestigd bericht zou de Italiaanse verzekeraar Assicurazioni zijn huidige belang van vijf procent willen verdubbelen. De DAX-index stond rondom het middaguur 26 punten hoger op 7.349 punten.

PARIJS

France Telecom ging vanmorgen omhoog op de beurs van Parijs. Dat kwam niet alleen door de Duitse telecomveiling, maar ook door geruchten over een overname in Finland. Het Britse Orange, sinds kort onderdeel van France Telecom, zou belangstelling hebben voor het Finse Sonera. France Telecom, goed voor 11,5 procent van de beursindex, steeg met ongeveer één procent tot 138,5 euro. De onderneming wil geen commentaar geven zolang de Europese Commissie formeel nog geen toestemming heeft gegegeven voor de aankoop van Orange – die komt naar verwachting deze week. Sonera gaf evenmin commentaar op het bericht dat France Telecom 30 miljard dollar zou willen betalen. Ook Deutsche Telekom zou interesse hebben. De CAC-40-index stond rondom het middaguur 54 punten hoger op 6.607 punten.

TOKIO