Honkbalcoach zoekt nog nieuwe spelers

Nederland heeft de Haarlemse Honkbalweek na verlies tegen de Verenigde Staten afgesloten met een derde plaats. Coach Pat Murphy was trots op zijn ploeg. ,,Maar we moeten nog wel beter worden.''

Aan het einde van de Haarlemse Honkbalweek ging bondscoach Pat Murphy er eens rustig voor zitten en trok hij zijn conclusie. ,,De meeste jongens hebben aangetoond dat ze over eergevoel en het juiste karakter beschikken. Sommigen hadden echter niet de juiste houding. Drie tot zes spelers uit deze groep zullen afvallen'', zei Murphy onbewogen, in de wetenschap dat zijn leiderschap onbetwist is.

De Nederlandse ploeg bewees tijdens de Honkbalweek dat de periode van onrust en chaos die de afgelopen maanden rond de ploeg en het bondsbestuur heerste, voorbij is. Onder leiding van het duo Pat Murphy/Charles Urbanus begon voor de honkbalploeg in Haarlem eindelijk de `professionele' voorbereiding voor de Olympische Spelen van Sydney. Met als voorlopig sportief hoogtepunt de teamprestatie van Nederland in de nipt verloren wedstrijd van zaterdag tegen de Verenigde Staten (9-8). Nederland, dat in de laatste slagbeurt met 8-6 had voorgestaan, eindigde het toernooi uiteindelijk verdienstelijk als derde.

Bondscoach Murphy bekeek gisteren in een wederom uitverkocht Pim Mulier-stadion met gemengde gevoelens de finale tussen de Verenigde Staten en Cuba (8-5). Tegen beide landen had Nederland kansen om te winnen, maar het liet twee keer de zege op het laatste moment uit handen glippen. Murphy: ,,Hadden we één van de twee zo close verloren wedstrijden gewonnen, dan stonden we in de finale. Vooral het verlies tegen de Verenigde Staten doet pijn. Nederland kan trots op zichzelf zijn, maar de ploeg moet nog wel beter worden.''

Want Murphy weet als geen ander dat Nederland tijdens de Olympische Spelen een ander Verenigde Staten, een ander Cuba, een ander Japan en een veel gemotiveerder Italië tegen zal komen dan in Haarlem het geval was. Bovendien komen er in Sydney nog twee professionele honkballanden, Zuid-Korea en Australië, bij. Nederland won de afgelopen week in Haarlem van een jonge ploeg uit Taiwan, van een Japanse selectie bestaande uit spelers van een competitie voor universiteiten rondom Tokio en van aartsrivaal Italië. Verloren werd er van een B-team uit Cuba en van een sterke selectie van spelers van universiteiten in de Verenigde Staten.

Hoewel Nederland niet tegen tegenstanders speelde van het niveau dat straks in Australië op het veld zal staan, vond Murphy de test toch meer dan geslaagd. Murphy, die in juli samen met oud-speler Charles Urbanus de verantwoordelijkheid over de groep kreeg, was vooral blij verrast over de belangstelling voor het evenement. ,,Er was publiek, er was sfeer en er was druk'', zei de coach gisteren. ,,Beter dan hier konden wij ons niet voorbereiden op de Olympische Spelen. Ik heb de ploeg goed leren kennen.''

Murphy leerde een ploeg kennen waarin de meeste spelers elkaar al jaren kennen. Samen gingen ze in 1996 naar de Spelen in Atlanta, samen werden ze vorig jaar Europees kampioen in Italië en wekelijks komen ze elkaar tegen in de Nederlandse competitie. Komend weekeinde staan veel spelers van de nationale ploeg weer tegenover elkaar in het veld als de play-offs beginnen.

Ondertussen spelen de internationals die al uitgeschakeld zijn in de competitie een reeks van oefenwedstrijden tegen Taiwan dat instemde met het verzoek om als sparringpartner te fungeren. Maar hoe de Nederlandse ploeg er na de Holland Series, de finale van de play-offs, eind augustus uit zal zien is nog ongewis. Murphy is bezig om Nederlanders die momenteel nog actief zijn in de Verenigde Staten en Mexico bij de selectie te halen.

De Nederlandse coachingstaf heeft inmiddels contact gezocht met Evert-Jan 't Hoen, Ralph Milliard, Charion Isenia en Ramades Dijkhof (allen actief in de Verenigde Staten) en Hensley Meulens en Sharnold Adriana (allebei spelend in Mexico). Allemaal spelers die de slagkracht van de Nederlandse ploeg moeten vergroten. Maar het belangrijkste vindt Murphy dat hij over spelers beschikt met karakter en wilskracht. ,,We zijn nu bezig om te onderzoeken wie echt graag mee wil naar Sydney. Ik laat nu door anderen hun karakters schetsen. Als ik daar duidelijkheid over heb, maak ik de selectie bekend. Ik neem in ieder geval afscheid van een aantal spelers uit de huidige selectie. Die hadden niet de goede houding. Ik weet nu al wie dat zijn, maar dat breng ik pas naar buiten als ik weet wie de vervangers zullen zijn.''

De meeste spelers die de afgelopen week in Haarlem actief waren zijn niet ingenomen met het voornemen van Murphy om op het laatste moment nog anderen bij de groep te halen. Catcher Johnny Balentina vindt dat er in ieder geval nu al een heel sterk team staat. ,,We hebben de hele week als team gespeeld. Dat ging heel goed. Wat ik ervan vind dat er nog spelers bijkomen? Daar zeg ik liever niets over.''

Volgens werper Jurriaan Lobbezoo, die net als Balentina zeker van zijn plaats in de selectie is, accepteert de groep het uiteindelijke besluit van Murphy wel. ,,Aan de ene kant wil je allemaal natuurlijk met de beste ploeg spelen, maar aan de andere kant is het vreemd als er straks jongens bijkomen die hier misschien nog nooit geweest zijn. Mijn plek als werper is, denk ik, wel bijna zeker, maar als ik een veldspeler was die afviel zou ik er niet blij mee zijn. Dan zou ik ook zeggen dat het niet eerlijk was.'' Raymond Hofer zei gisteren niet te weten of hij over twee weken nog bij de groep zit: ,,Iedereen doet gewoon zijn best. En ik ook. Ik zie het allemaal wel.''

Murphy, die eind augustus even naar de Verenigde Staten vertrekt voor de aanstaande geboorte van zijn zoon, zal binnen nu en twee weken duidelijkheid scheppen over wie meegaan naar Sydney. Eén ding is zeker, in de filosofie van de Amerikaan is er alleen maar plaats voor winners.

    • Koen Greven