Hakkinen voor het eerst koploper F1

Titelverdediger Mika Hakkinen is gisteren na de Grand Prix van Hongarije concurrent Michael Schumacher in de stand om het wereldkampioenschap van de Formule I voorbijgestreefd. Schumacher, die Ferrari aan de wereldtitel moet helpen, beëindigde eindelijk weer eens een race maar moest de Fin voor laten gaan.

De perfecte start van Hakkinen in Boedapest was doorslaggevend. ,,Normaal maak je zo'n start eens per seizoen. Maar ik heb me vergist. Het is twee keer per jaar'', zei de Finse McLaren-coureur na de race. Bij de vorige start in de Duitse Grand Prix op Hockenheim kende hij hetzelfde gevoel. Hakkinen startte vanaf de derde positie, ruim achter Schumacher.

Het duel was na de start op het moeilijke circuit direct al beslist. Hakkinen gaf slechts één keer de leiding af. Coulthard loste hem een keer af, na een bandenstop in de 31ste ronde. Coulthard had de tweede plaats in het vizier, maar moest na de tweede stop Schumacher toch laten voorgaan. Voor Schumacher zat er echt niet meer in dan de tweede plaats, wat hem in de WK-strijd ook twee punten achterstand oplevert ten opzichte van Hakkinen.

Schumacher wist zich bij de start al kansloos. ,,Was Hakkinen me daar niet gepasseerd, dan had hij het later wel gedaan. Hij was met zijn bolide gewoon een stuk sneller. Hij heeft de zege verdiend.'' ,,De strijd gaat nu pas echt beginnen'', meende de Fin, die op de tribunes gesteund werd door maar liefst 20.000 landgenoten.

Het verschil tussen de McLaren van Hakkinen en de Ferrari van Schumacher bedroeg na 77 ronden uiteindelijk bijna acht seconden. Nummer drie David Coulthard, teamgenoot van Hakkinen, moest nog eens een ruime halve minuut toegeven. Hij was louter in gevecht met Schumachers stalgenoot Barrichello.

Vijf races zijn er dit seizoen nog te rijden en de verschillen zijn klein. Hakkinen heeft voor het eerst sinds de seizoensafsluiting in Japan in 1999 weer de beste papieren, zeker van de titel is hij echter nog allerminst. In de training in Hongarije was hij een stuk langzamer dan zijn Duitse concurrent. ,,Ik ga niet zeggen wat we met de auto hebben gedaan, maar hij was wel ineens een stuk sneller'', zei de winnaar geheimzinnig.

Vorig jaar was Hakkinen ook de beste in Hongarije. Schumacher had dat ingecalculeerd. Vier van de laatste vijf races kon hij niet beëindigen. De tweede plaats zou zelfvertrouwen moeten geven. De Duitser zelf was echter niet tevreden. ,,Want we waren niet snel genoeg om de race te winnen. Dat is duidelijk.''

Jos Verstappen, geen liefhebber van het bochtenwerk op de Hungaroring, reed de race in zijn Arrows ook weer eens uit. Zijn dertiende plaats sprak echter niet tot de verbeelding. Hij bleef wel teamgenoot Pedro de la Rosa voor.