Geweld laait op in betwiste regio Kashmir

Bij twee aanslagen en enkele vuurgevechten in Jammu en Kashmir in het noorden van India zijn gisteren zestien mensen gedood en meer dan zeventig gewond geraakt. De uitbarsting van geweld had plaats aan de vooravond van de viering van de Indiase onafhankelijkheid deze week. De afgelopen tien jaar vielen meer dan 30.000 doden bij gewelddadigheden in het door India en Pakistan betwiste Kashmir.

Bij een aanslag, die een troepentransport bij de stad Kud tot doelwit had, kwamen zes Indiase paramilitairen om het leven. Bij de andere aanslag kwam een soldaat om het leven. De overige slachtoffers vielen bij vuurgevechten op verschillende plaatsen in Kashmir.

De beide aanslagen werden opgeëist door de belangrijkste guerrillabeweging in Kashmir, de pro-Pakistaanse Hizbul Mujahideen. Zij had vorige week al aangekondigd na een gevechtspauze van amper twee weken de wapens weer op te zullen nemen. Ze heeft de bevolking in Kashmir ook opgeroepen de viering van de onafhankelijkheid te boycotten. ,,Waarom zouden we aan de viering meedoen terwijl onze mensen worden vermoord, onze eigendommen worden vernield, onze vrouwen worden gemolesteerd en verkracht'', aldus de guerrillabeweging in een persverklaring.

De Indiase premier Atal Behari Vajpayee veroordeelde de aanslagen en zei dat de Hizbul Mujahideen handelde uit teleurstelling over het uitblijven van internationale steun voor haar streven om Pakistan te betrekken bij vredesoverleg over Kashmir. India is daar tegen. Volgens Vajpayee is de guerrillabeweging verdeeld. Hij sprak de hoop uit dat de facties die vrede willen de aanhangers van de Hibul Mujahideen ervan weten te overtuigen het geweld te staken en het overleg te hervatten.

India en Pakistan beschuldigen elkaar over en weer van het vastlopen van het overleg over Kashmir. Volgens India stookt Pakistan het verzet in Kashmir op. Pakistan ontkent directe betrokkenheid, maar zegt wel diplomatieke en morele steun te bieden aan wat men de strijd voor zelfbestuur in Kashmir noemt.