Gerets ziet bij PSV defensieve tekortkomingen

Veel conclusies wenste PSV-coach Erik Gerets niet te verbinden aan de eerste prijs voor zijn ploeg in het nieuwe seizoen. Nadat de landskampioen door een 2-0 zege op bekerwinnaar Roda JC voor de vierde keer de Johan Cruijff-Schaal had veroverd, somde Gerets nuchter de tekortkomingen in zijn elftal op. Vooral in defensief opzicht is PSV kwetsbaar. Maar de nieuwe spits Kezman toonde bij vlagen aan dat hij een waardige stand-in kan zijn voor de revaliderende Van Nistelrooij. Al grossierde de Joegoslaaf tevens in het missen van kansen.

Het stroperige duel in de snikhete Arena was al bij rust beslist met dank aan de zwakke Roda-keeper Kalac. De Australische doelman weifelde na 29 minuten na een voorzet van de opgerukte PSV-verdediger Hofland, waarna middenvelder Ramzi de bal simpel kon inkoppen: 1-0. In de slotminuut van het eerste bedrijf liep Kalac onder de bal door na een corner van Bouma, waarna de voor de geblesseerde Ooijer ingevallen Faber ook met het hoofd scoorde: 2-0. ,,Dat was dodelijk voor ons'', constateerde Roda-coach Sef Vergoossen.

Zijn elftal kwam vooral in aanvallend opzicht stootkracht tekort, terwijl de geschorste Vrede node werd gemist in het hart van de verdediging. Toch kreeg Roda JC in het armzalige duel nog enkele kansen op een beter resultaat, omdat het PSV-duo Nikiforov/Hofland verdedigend nog wel eens een steekje liet vallen. ,,Ik heb mijn verdedigers al 150.000 keer gezegd dat ze elkaar beter moeten coachen'', bromde PSV-coach Gerets. ,,De communicatie moet drastisch worden verbeterd, anders kan het ons nog wel eens lelijk opbreken.''

Toch kon de 23-jarige Van Bommel voor het eerst als aanvoerder een schaal aan de PSV-fans tonen. ,,Ik bedacht me zaterdagavond al hoe het zou zijn om als aanvoerder eeen trofee in ontvangst te mogen nemen'', zei Van Bommel. ,,Ik denk maar niet te veel na over mijn verantwoordelijkheden als aanvoerder. Die band om mijn arm zegt niets. Ik moet het respect als aanvoerder verdienen. Maar de groep gaat daar heel goed mee om.'' Vandaag meldt Van Bommel zich in Hoenderloo voor het eerst als A-international bij de nieuwe bondscoach Louis van Gaal. ,,Het gaat plotseling heel snel met me'', erkende Van Bommel. ,,Maar ik laat alles rustig op me afkomen.''