Filmactrice Loretta Young (87) overleden

De Amerikaanse actrice Loretta Young is zaterdag in Los Angeles op 87-jarige leeftijd overleden aan eierstokkanker. Young, wier carrière begon in de tijd van de stomme film, maakte meer dan honderd films en trad later ook op in televisieprogramma's. Ze werd bekend door de vele close-ups die in haar films zaten.

Loretta Young werd in 1913 in Salt Lake City geboren als Gretchen Young. Toen ze drie jaar was verhuisde haar moeder na haar scheiding met haar en haar drie zusjes naar Los Angeles om daar een pension te beginnen.

Haar kans in Hollywood kwam toen ze pas veertien was. Een regisseur belde naar huize Young om haar zus Polly Ann uit te nodigen voor een auditie. Omdat Polly Ann niet beschikbaar was, ging Gretchen. Hoewel het maar om een klein rolletje ging, leidde het tot een contract en naamsverandering. Al snel maakte Loretta furore en kreeg ze hoofdrollen aangeboden.

Op haar zeventiende trad ze in het huwelijk met de negen jaar oudere acteur Grant Withers trouwde. Het huwelijk, dat veel publiciteit kreeg, werd een jaar later alweer ontbonden toen beiden speelden in de film met de titel `Too Young To Marry'.

Hierna werd Young een van de belangrijkste Hollywood-sterren en werd de tegenspeelster van beroemde acteurs als Douglas Fairbanks jr., Clark Gable, David Niven en James Cagney. In 1947 kreeg ze de Oscar voor de beste actrice voor haar rol in The Farmer's Daughter. In 1953 trok ze zich terug uit de filmwereld. Ze begon een tweede carrière als de ster van de tv-show The Loretta Young Show. Acht jaar lang kondigde zij elke week in opzienbarende japonnen aan wat er zou volgen. Zelf speelde ze in ongeveer de helft van de afleveringen de hoofdrol, waarvoor zij in totaal drie Emmy's kreeg.

In de jaren zestig richtte zij zich vooral op liefdadigheid. In 1985 keerde zij nog eenmaal terug met een hoofdrol in de tv-serie Dark Mansions. En in 1994 flakkerde de belangstelling nogmaals op toen haar dochter Judy in een biografie van haar moeder beweerde het kind van de beroemde acteur Clark Gable te zijn.