Cuba en Spanje ruziën nog om atlete

De rel rond de Cubaanse wereldkampioene verspringen Montalvo duurt onverminderd voort. De diplomatieke verhoudingen tussen Spanje en Cuba zijn naar een dieptepunt gedaald nu Cuba een groep van dertig atleten met hoogspringer Sotomayor en verspringer Pedroso heeft weggehaald uit het trainingskamp in Guadalajara. In deze Spaanse stad waren zij bezig zich voor te bereiden op de Olympische Spelen in Sydney.

De instructie aan de atleten kwam na zware kritiek van Odriozola aan het adres van het Cubaanse Olympisch Comité. Deze voorzitter van de Spaanse atletiekfederatie uitte zijn ongenoegen omdat Cuba heeft geweigerd Montalvo aan Spanje af te staan voor de Spelen. Zij is regerend wereldkampioene en kanshebster voor een gouden medaille in Sydney.

Montalvo is in 1998 getrouwd met de Spanjaard Sanleandro en bezit intussen de Spaanse nationaliteit. De Cubaanse atletiekfederatie houdt vast aan een driejarige schorsing bij een wissel van nationaliteit. ,,Wij hebben ons als ouders van de Cubaanse atleten gedragen. Wij helpen hen al het gehele jaar. Wij hebben veel gegeven maar niets gekregen'', verklaarde Odrioloza het Spaanse standpunt.

De Cubaanse atleten kregen gisteren orders het trainingskamp in Spanje af te breken en te verhuizen naar een nog onbekende plaats in Italië. De groep reisde naar Milaan en zou daarvandaan verder worden vervoerd om de olympische voorbereiding weer op te pakken. Montalvo toonde zich uiterst ongelukkig met de affaire.

,,Dit gaat alle proporties te buiten'', reageerde ze gisteren op de laatste ontwikkelingen. ,,Het is krankzinnig om sport en politiek op deze manier te mengen.'' Montalvo doet een persoonlijk beroep op de Cubaanse regering om haar in Sydney te laten starten voor Spanje.