Checkpoint Charlie in ere hersteld

,,Checkpoint Charlie? Oh ja, komt hij terug?'' en ,,Wie was Checkpoint Charlie eigenlijk?'', vroegen enkele toeristen, die zich zondag in de Berlijnse Friedrichstrasse ophielden. Ze waren nieuwsgierig naar de vroegere grensovergang gekomen met de DDR, om te herdenken dat 39 jaar geleden de Muur in Berlijn werd opgetrokken. Maar ze hadden geen flauw idee dat Checkpoint Charlie de naam was van het witte grenswachthuisje van de Amerikanen, die na de oorlog dat deel van Berlijn controleerden.

Pas toen de kopie van de grenswachtbarak officieel werd onthuld ontdekten de toeristen dat met Checkpoint Charlie de vroegere grensovergang tussen West- en Oost-Berlijn werd bedoeld. Jarenlang moest het Muurmuseum in de Friedrichstrasse het zonder Checkpoint Charlie stellen. Het originele wachthuisje was in 1990 feestelijk afgebroken en is te bezichtigen in het Geallieerden-museum aan de Clayallee in de Berlijnse wijk Zehlendorf.

Maar nu de restanten van de gehate Muur in heel Berlijn vrijwel zijn verdwenen, stond de leiding van het Muurmuseum erop dat in ieder geval een kopie van Checkpoint Charlie op de originele plek terugkwam als herinnering aan de deling van de stad. Bij een actie werd 200.000 mark opgehaald om de controlepost na te bouwen.

De bouw van de Muur begon op 13 augustus 1961. Toen trok het communistische bewind van de DDR zijn zogeheten antifaschistische Schutzwall op dwars door de stad, om te verhinderen dat duizenden Oost-Duitsers uit het land zouden vluchten. Uiteindelijk was de Muur, die dwars door Berlijn en rondom West-Berlijn werd opgetrokken, 150 kilometer lang. Pas door de vreedzame revolutie in de DDR in de herfst van 1989 viel de Muur op 9 november.

Checkpoint Charlie, jarenlang synoniem voor de Koude Oorlog, is nu een symbool geworden voor de herwonnen vrijheid in Duitsland en Europa. Volgens de vroegere Sovjet-minister van Buitenlandse Zaken en president van Georgië, Edoeard Sjevardnadze, moet de controlepost eraan herinneren hoe gemakkelijk het is mensen te scheiden en hoe lang het duurt en welke moeite het kost ze te herenigen.

Even verderop bij de hoek Friedrichstrasse-Zimmerstrasse werd door een handjevol mensen een krans gelegd voor Peter Fechter, die in 1962 wilde vluchten en bij de grens werd neergeschoten en doodbloedde.