Britse hooligans vechten in Arnhem

Engelse voetbalsupporters hebben gisteren voor de vriendschappelijke wedstrijd tussen Vitesse en Tottenham Hotspurs zwaar huisgehouden in de binnenstad van Arnhem. Er vielen drie gewonden. Twaalf supporters werden opgepakt, van wie er nog elf vastzitten. Ze zullen morgen worden voorgeleid.

Voor de wedstrijd, rond zeven uur, ontstonden in de binnenstad vechtpartijen, waarbij een groep van vijftien tot twintig Engelsen betrokken was. Zo werden bij een café in de Beekstraat terrasstoelen en bierglazen kapotgegooid. Een 55-jarige man werd ernstig mishandeld toen er zonder enige aanleiding met stoelen op hem werd ingeslagen. De man moest naar het ziekenhuis worden afgevoerd.

Een 23-jarige vrouw uit Heerlen en een 24-jarige man uit Kerkrade werden eveneens aangevallen. De vrouw werd met een tafelpoot geslagen, de man werd door de groep in elkaar geslagen en getrapt. Hij is met ernstige hoofdwonden in het ziekenhuis opgenomen. De groep Engelsen ging daarop uit elkaar. In kleinere groepjes veroorzaakten ze even later nog enkele vechtpartijen op andere plaatsen in de stad. De politie pakte in totaal twaalf mensen op. Eén van hen werd vrijgelaten, toen bleek dat hij niets met de vechtpartijen van doen had.

Pas tegen de klok van half zeven had de politie het bericht doorgekregen dat er een groep van 180 supporters per trein in Arnhem zou aankomen. In allerijl werd er een aantal agenten naar het stadion gestuurd. De agenten konden echter niet voorkomen dat een deel van de groep de binnenstad introk. De overige supporters werden rechtstreeks naar het stadion gedirigeerd. De sfeer op het station was volgens de politiewoordvoerder in eerste instantie ,,normaal''. ,,Er leek niets aan de hand.''

De politie was, zo zei een woordvoerder vanmorgen, verrast door het grote aantal supporters. Er was gerekend op een groep van zo'n 250.

Er kwamen evenwel rond de 600 supporters. De eerste schattingen waren tot stand gekomen na contact met de club in Engeland en met het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV). Het bleek echter dat veel supporters op eigen gelegenheid met bus en trein naar Arnhem waren afgereisd.