Beukende beats aan de Maas

Rotterdam was dit weekeinde weer het toneel van de jaarlijkse Fast Forward Dance Parade, een soort carnavalsoptocht met snoeiharde dance-muziek. Het evenement trok naar schatting 300.000 belangstellenden.

Stapvoets en stamphard. Terwijl de wielen van de vrachtwagens over het asfalt knarsen, rolt een bulderende vloedgolf aan decibellen het centrum in. Botte beats pingpongen tussen de in de zon blikkerende hoogbouw, gevolgd door rook, schuim en confetti. De jaarlijkse Fast Forward Dance Parade bewijst voor de vierde keer dat Rotterdam de Dance-hoofdstad van Nederland is.

In vier uur tijd slingert de optocht zich van de Boompjes via het Hofplein en de Nieuwe Binnenweg naar de Lloydpier. Meer dan honderd dj's van platenlabels, muziekzenders en clubs laten ondertussen horen wat hip, vet en dope is. Het Utrechtse Club Risk mengt haar streng industriële beats met vettige funk en onderstreept dit met Afro-pruiken, opblaasbare fauteuils en veel blauw velours. De Ministry of Dance verantwoordelijk voor `progressive' en `clubtechno' doet het met zebraprint en snerpende fluitjes. En de vrachtwagen van Impact is omgetoverd tot een stampende jungle, inclusief lianen en tropische wurgslangen. Voor het eerst rijden er dit jaar twee Belgische deelnemers mee: La Rocca Ballroom en Zillion. Vooral de laatste heeft begrepen dat het in de FFWD Parade vooral gaat om volume en bracht een ongehoord aantal kiloWatt aan apparatuur mee.

Als de beukende grooves de menigte nog niet in beweging krijgen, dan zijn er altijd nog de dansers op de wagens. Gekleed in felgele boa's, skaileren stoeipakjes, plastic folie of bodypaint laten ze de wagens schommelen op hun schokdempers, af en toe een naald uit de groeven van het vinyl dansend. De Spa-wagen heeft over populariteit niet te klagen met het mooie weer. De enige neerslag die neerdaalt bestaat uit gifgroene confetti en een veelkleurige regen van flyers. Het legertje bezemwagens dat achter de stoet aanrijdt kan de papierberg amper verwerken.

Op de Coolsingel komen na het keren op het Hofplein kop en staart van de parade elkaar even tegen. De toeschouwers op de vluchtheuvel worden in de sandwich genomen tussen de lucide trance van dancekoning Tiësto en de oorverdovende 2 step van Basic Beat. Maar iedereen pikt een beat naar keuze uit het aangeboden menu en laat zich weinig gelegen liggen aan de veelvuldige aansporing `dance motherfuckers!' Getatoeëerde zonnebankbinken met blikken bier in hun knuisten laten hun benen hoekige patronen tussen de tramrails beschrijven, een jongen met roze haar staat op een bushokje wild om zich heen te maaien, in spandex gehesen nep-blondines rollen sensueel met hun heupen en de enkele kaalkop stuitert stoep op stoep af. Allen geven gretig gehoor aan het verzoek om iedere dertig seconden hun `hands in the air' te steken.

Dance, hoe individueel ook, verbroedert blijkbaar. En dat is dan ook de enige boodschap die de FFWD Parade heeft, zou je dat al een boodschap kunnen noemen. ,,Fast Forward is er voor iedereen die van dansen houdt'', stelt organisator Jasper Scholte simpelweg. ,,We geven een dwarsdoorsnede van wat er in Nederland te doen is in de dance-scene. We hebben dit jaar weer 35 wagens, net als vorig jaar, maar de kwaliteit is veel hoger. We hebben de rubbish er tussenuit gefilterd.''

De bezoekersaantallen – naar schatting 300.000 bij de parade en 75.000 op het aansluitende feest op de Lloydpier – noemt Scholte `bizar'. Maar de aantallen lopen in de loop van de avond nog op als de verschillende after-parties in Rotterdamse gelegenheden als Now & Wow en Nighttown, maar ook in Amsterdam, Utrecht en Den Haag van start gaan. Na elf uur gaat de stekker er op de buitenpodia in ieder geval uit vanwege de milieuregels. Maar dat is de enige harde eis die de gemeente Rotterdam de organisatoren op geluidsgebied heeft gesteld. Hier geen ambtenaren met decibelmeters zoals tijdens de Gay Pride Parade in Amsterdam. Scholte: ,,Rotterdam is gewoon een heel andere stad. Een stad met ruimte om te dansen.''

    • Edo Dijksterhuis