Berging van tankwagons begonnen

Bergingswerkers in het Waalse Visé zijn er afgelopen weekeinde in geslaagd een tankwagon van de ontspoorde Nederlandse chemietrein leeg te pompen. Het bergen van drie andere gekantelde tankwagons is gestopt.

Dat gebeurde nadat in een van de tanks een scheurtje was ontdekt.

Volgens een woordvoerder van DSM in Geleen, producent van de chemicaliën, was er geen sprake van een lekkage. Uit voorzorg is wel de omgeving afgezet.

Het ongeval gebeurde vrijdagmiddag net over de Nederlandse grens bij Eijsden, op het traject Maastricht-Luik. De goederentrein, getrokken door een Nederlandse locomotief, telde twaalf tankwagons met de giftige stoffen acrylnitril en natriumcyanide en de brandbare stof butadieen. De trein van Railion, voorheen NS Cargo, had Luik als bestemming. De stoffen waren voor afnemers in Frankrijk, België en Zeeuws-Vlaanderen, aldus een woordvoerder van Railion.

Vanmorgen vond overleg plaats tussen bergingswerkers, brandweerlieden en deskundigen van DSM. Het chemieconcern bood vrijdag onmiddellijk hulp aan. Acht deskundigen en een pompinstallatie zijn ter plaatse. Eén ontspoorde, maar niet gekantelde tankwagon met 55 ton natriumcyanide kon worden leeggepompt. Dat lukte tot nu toe niet met de drie gekantelde wagons omdat de aansluitpunten niet of onvoldoende bereikbaar zijn. De acht niet-ontspoorde wagons zijn weggesleept.

Besloten is om de drie gekantelde tankwagons, compleet met inhoud, op te takelen. Daarvoor is zwaar materieel aangevoerd. Om een mobiele kraan te kunnen inzetten is een deel van de bovenleiding gedemonteerd. Zondag is begonnen met het loskoppelen van tanks en hun onderstel, om de berging te vergemakkelijken. Als de tanks rechtop staan kunnen ze alsnog worden leeggepompt.

Door het ongeluk ligt het internationale treinverkeer via Maastricht stil, een situatie die volgens de Belgische Spoorwegen nog enige dagen kan duren. Zaterdag was enige tijd één spoor berijdbaar, maar na het ontdekken van het scheurtje in een van de tanks werd het treinverkeer weer stilgelegd. De blokkade betekent dat autoslaaptreinen naar het zuiden via Roosendaal worden omgeleid. Dat geldt ook voor de dagelijkse chemievrachten van Railion. De reizigers tussen Luik en Maastricht worden per bus vervoerd.