Baanwielrenner ondanks duw toch naar Sydney

De Australische baanwielrenner Darryn Hill is in de olympische ploeg van zijn land gekozen, ondanks dat hij collega Ben Kersten tijdens een trainingskamp in de Verenigde Staten bewust tegen de grond reed. Kersten werd ter controle naar het ziekenhuis gebracht, maar er werden geen ernstige verwondingen geconstateerd. ,,Ik kan niet begrijpen dat iemand die zoiets heeft gedaan in Sydney mag meedoen'', was de reactie van Kersten, die zelf niet werd geselecteerd voor de Olympische Spelen.

Hill zou tijdens een trainingssessie problemen met de rest van de baanploeg hebben gehad over de duur van het inrijden. ,,En toen reageerde hij zich af op het jongste lid van de ploeg. Bij de anderen durfde hij niets te doen'', aldus Kersten. Hij is 18 jaar en regerend wereldkampioen bij de junioren op de kilometer en de sprint. Kersten kreeg een duw van een boze Hill en bij de val brak zijn helm in tweeën. Hij klaagde naderhand over hoofdpijn. De vader van Kersten zei gisteren op Sky Television dat Hill behoort te worden geschorst.

De Australische wielerbond CA bestrafte Hill met een boete van 4.000 dollar en voorwaardelijke schorsing van twaalf maanden. ,,Als hij weer een overtreding maakt, wordt hij voor twee jaar uitgesloten'', legde bondsvoorzitter Ray Godkin uit. Hill werd gisteren met drie andere baanrenners aangewezen voor de definitieve sprintploeg voor Sydney. Kersten viel buiten de boot.

Kersten kondigde aan een klacht tegen Hill in te dienen. ,,Ik ben geen slechte verliezer, maar ik ga dit wel aanvechten. Het is niet eerlijk'', vond Kersten. De hoofdcoach van de wielerploeg, Carlie Walsh, heeft Kersten gevraagd de excuses van Hill te accepteren en het daarbij te laten. Hill was al eerder in opspraak, onder meer door een ruzie in een discotheek in Perth. Hij wenste geen commentaar op het incident te geven.

De Australische judoka Rebecca Sullivan heeft via het Hof van Arbitrage voor de sport olympische deelname afgedwongen. Ze is de nationale kampioene in de klasse tot 52 kilo, maar werd niet geselecteerd door de nationale judobond. Die koos voor concurrente Angela Raguz. Het hof besloot echter dat Sullivan Australië op de Olympische Spelen behoort te vertegenwoordigen. De directeur van de judofederatie reageerde verrast op de uitspraak. ,,Wij vonden Raguz een meer geschikte deelneemster.''