ANASTACIA

Als we de recensenten van Tina Turners recente concert in Groningen moeten geloven, begint de aftakeling van haar stem zorgwekkende vormen aan te nemen. Dit lijkt Turner zelf ook te beseffen: ze heeft haar definitieve afscheid van het podium aangekondigd.

Het is niet voor het eerst dat Turner haar afscheid aankondigt. Maar ze kan nu met een gerust hart haar belofte nakomen, want haar opvolgster staat klaar: Anastacia, een Amerikaanse met een buitengewoon krachtige stem die net als Turner een degelijke mengeling van rock, pop en soul. Haar debuut-cd Not That Kind opent overrompelend met het funky titelnummer. Een ouderwetse discostamper, `I'm Outta Love', terecht een grote hit in Nederland, volgt. In deze ijzersterke ouverture toont Anastacia al haar macht zonder te vervallen tot het maniërisme waartoe Turner de laatste jaren haar toevlucht nam.

Jammer genoeg weet ze het niveau van de eerste twee nummers niet vast te houden. Vooral de ballads onderscheiden zich, mede door de clichématige productie, nauwelijks van andere radiovriendelijke pop die in Anerika aan de lopende band wordt geproduceerd. Maar hoe middelmatig deze nummers ook zijn, Anastacia's stem blijft `hors categorie' en heeft, met steun van goede producenten en songschijvers, een gouden toekomst.

Anastacia: Not That Kind (Epic EPC 497412 2)

    • Bernard Hulsman