Alarm na diefstal Cessna Ameland

Op het vliegveld van Ballum op Ameland is rond zes uur vanochtend een vliegtuigje gestolen. De kustwacht heeft de alarmfase afgekondigd en alle vliegvelden in de omgeving zijn gewaarschuwd.

Ook vliegtuigen en schepen in de omgeving is gevraagd naar het toestel uit te kijken. Omdat de Cessna voor maximaal vier uur brandstof kan tanken, moet het toestel inmiddels ergens zijn geland of zijn neergestort.

De politie heeft op het vliegveld van Ballum een personenauto aangetroffen, die even daarvoor bleek te zijn gestolen van een 34-jarige inwoner van Ballum. De politie gaat er van uit dat de auto en het vliegtuig zijn gestolen door dezelfde persoon, een 45-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats.

De man huurde zondag een kamer in hotel Nobel in Ballum. Volgens een receptionist van het hotel liep hij op blote voeten en maakte hij een verwarde indruk. Toen de man, volgens de receptionist een Nederlander, vanuit zijn kamer in korte tijd een grote hoeveelheid telefoontjes pleegde, belde het personeel de politie, die de man meenam. De politie vermoedt dat hij, eenmaal weer op vrije voeten, de auto en daarna het vliegtuig heeft gestolen.

Nadat de havenmeester van het vliegveld vanochtend wakker werd van het starten van een motor, zag hij een eenmotorige Cessna 172 M met het registratienummer PH-TOC taxiën op de landingsbaan. Kort daarna zag hij het vliegtuig opstijgen in zuidelijke richting. Gisteravond had zich op het vliegveld een man gemeld met de vraag of hij een vlucht kon boeken naar Kopenhagen.

Het vliegtuig is eigendom van het bedrijf Aero Service in Lelystad, dat rondvluchten verzorgt boven Ameland.

Volgens een woordvoerder is een vliegtuig in principe niet moeilijker te stelen dan een auto, maar is een dergelijke diefstal niet eerder voorgekomen. De nieuwwaarde van het toestel bedraagt ongeveer 150.000 gulden.