Zuid Frankrijk

Phileas Fogg deed het in 80 dagen, Richard Krajicek in 80 tennistoernooien. De Achterpagina gaat in 80 hits de wereld rond. Vandaag de achtste bestemming: Zuid-Frankrijk.

Nog steeds is Frankrijk onder Nederlanders het populairste vakantieland. Veel Nederlanders hebben er zelfs huizen, vooral in het zuiden van Frankrijk. Ook de Nederlandse tv- en radiopresentator Willem Duys heeft daar een huis. Hij was er enige tijd de buurman van een of twee Rolling Stones, en hij heeft vaak verteld over zijn ontspannende potjes tafeltennis met Mick Jagger, Keith Richards en Bill Wyman.

Ondanks de jaarlijkse volksverhuizing naar Frankrijk zijn er geen Nederlandstalige hits over Zuid-Frankrijk of de Cote d'Azur geweest. Blijkbaar inspireert het land de Nederlander nauwelijks tot het componeren van liederen in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Spaanse kusten, die over twee weken zullen worden aangedaan. En als er al liederen over werden gemaakt, haalden ze de hitparade niet, zoals Toon Hermans' `Mediterrannée' (,,zo blauw zo blauw'') of `Geld, alles kan je kopen voor geld' van de Boze Buurman uit `Ja zuster nee zuster' (,,naar de Rivièra, naar de Rivièra / naar de mooie, blauwe, zonnige Rivièra!'')

Het zijn vooral buitenlandse zangers die Zuid-Frankrijk de Nederlandse hitparade hebben ingezongen. In 1963 haalde Peppino di Capri de 30ste plaats van de Top 40 met de `St. Tropez Twist', tien jaar later had de Grieks-Duitse zangeres Vicky Leandros een grote hit in Nederland met `St. Tropez' (`Gitarren bei Nacht'). Op een of andere merkwaardige manier wordt St. Tropez geassocieerd met muziek en dansen. ,,Saint Tropez Gitarren bei Nacht / Und der Kuss von dir / Haben mir die Liebe gebracht / Denn dein Herz gehört jetzt mir'', zingt Leandros. In de rest van het lied rept Leandros over dingen die meer voor de hand liggen bij een bad- en havenplaats die vroeger geliefd was bij de Franse jet-set. Leandros gaat naar het strand, een man komt in een auto voorbij, wenkt en zegt: ,,Steig ein / Du wirst es niemehr im Leben bereu'n.'' Leandros gehoorzaamt en zingt dat haar geluk toen begon.

Ook Prince heeft een zwak voor Zuid-Frankrijk: op verschillende plekken in zijn onmetelijke oeuvre duikt het op. In `Sexy Motherfucker', dat in 1992 de vierde plaats van de Top 40 haalde, legt hij onwetenden zelfs uit wat de Rivièra is: ,,We're all alone in a villa on the Riviera / That's in France on the south side / In case you cared.'' Dat zo'n uitleg niet overbodig is, blijkt uit `Sara', het echtscheidingsnummer van Bob Dylan uit 1975, waarin het Zuid-Franse stadje Saintes Maries de la mer wordt verhaspeld tot Savanna-la-Mar.

Zijn film `Under The Cherry Moon' nam Prince geheel op locatie in Nice en andere Zuid-Franse oorden op. `Under the cherry moon' is de rampzaligste van de drie Prince-films, maar het is hem wel gelukt om de decadente sfeer op te roepen die bij het leven past van luierende rijken. Op Parade, de plaat die bij de film hoort, komen geen specifieke Zuid-Franse plaatsnamen voor, maar wel bevat de van deze plaat afkomstige hit `Boys and Girls' een lange Franse rap van de Française Marie France over de lichamelijke liefde: ,,Vous savez que vous aimerez ça, baby, oh ouah / Je vous enlacerai avec mes jambes, baby / Pendant des heures je veux vous étonner, baby.''

Liefde – dat is wat popzangers zoeken in Zuid-Frankrijk. Ook in `(Si si) je suis a rock star' van ex-Rolling Stone Bill Wyman gaat het hierom. Natuurlijk geldt ook voor popmuziek dat de de ik-figuur in een liedje niet samenvalt met de zanger, maar het kan bijna niet anders of `Si si, je suis a rock star' bevat minstens enkele autobiografische elementen. In deze zonnige zomerhit uit 1981 probeert Wyman, die inderdaad een groot huis in Zuid-Frankrijk heeft, een Braziliaans meisje mee te lokken met het refrein: `Je suis un rockstar / j'ai my own residence / je habite là, à la south de France / voulez-vous partir with me?'' De ex-Rolling Stone, die er zijn autobiografie prat op gaat dat hij met veel meer vrouwen naar bed is geweest dan Jagger of Richards en die een keer als vijftiger met een 16-jarig meisje trouwde, stelt de Braziliaanse voor om met de hovercraft de grens over te gaan en zingt dan niet zonder zelfspot: ,,They'll think I'm your dad / And you're my daughter.''

    • Bernard Hulsman