Zomergast Ruebsamen

,,Niet wegzappen! En houd voor de grap nu eens uw mond dicht'', adviseerde Adriaan van Dis de kijkers van Zomergasten afgelopen zondag. Wat volgde was een oneindig traag filmfragment over boeren in Zeeuws-Vlaanderen, inderdaad een van die momenten waarop je gaat zappen. Gelukkig kon gast Geert Mak na afloop mooi vertellen over wat hem eraan boeide.

De eerste twee afleveringen van Zomergasten werden goed bekeken: gemiddeld 505.000 kijkers, waarvan 61 procent behoorde tot de leeftijdsgroep van 50 jaar en ouder. Vorig jaar waren er 50.000 kijkers minder.

De gast van deze week, Helga Ruebsamen, is opnieuw een literaire persoonlijkheid, en een ,,creatieve, enigszins chaotische geest'', zoals Van Dis onlangs zei in Humo. Ruebsamen (1934) groeide op in Nederlands-Indië, later in Den Haag. Ze debuteerde in 1963 en brak twee jaar geleden door naar een groot publiek met Het Lied en de Waarheid, waarin ze over haar Indische jeugd schreef. Vanaf september gaat ze in het Wassenaarse wetenschapsinstituut Nias een jaar lang werken aan een vervolg op deze roman.

Ruebsamen heeft voor de verandering een vrolijke avond in gedachten, vertelt ze. ,,Het thema heb ik laten varen. Ik heb geen zin om als een onderwijzeres voor de klas te staan. Het gaat me om wat tv aan mijn geluk heeft bijgedragen.'' Daarom koos ze onder andere voor de Dennis Potter-film The Singing Detective en een concert van Randy Newman, van wie ze al heel lang fan is. ,,Muziek op televisie heeft een toegevoegde waarde, je kunt veel dichterbij komen.''

Ook zal Ruebsamen het over de `eeuwigdurende relatie' tussen Nederland en Indonesië hebben. Daarbij koos ze een fragment uit het minder vrolijke Tabee Toean (1995) van Tom Verheul. Deze documentaire gaat over de emotionele nasleep onder oudstrijders van de `politionele acties' in voormalig Nederlands-Indië. Velen hebben een onuitroeibare liefde opgevat voor het land waar ze in opdracht van de Nederlandse regering met geweld de Indonesische vrijheidsstrijd onderdrukten.

Zomergasten, zondag, Ned.3, 21.00-24.00u.

    • Martijn Meijer