Zaak Napster leidt tot run op muzieksites

De dreigende sluiting van Napster, de populairste zoekmachine voor muziekbestanden op internet, heeft voor een run op muzieksites gezorgd. Concurrent Scour.com kreeg in de week van het Napster-proces gemiddeld 96 procent meer bezoekers dan normaal. Ook Napster zag het aantal bezoekers explosief stijgen. Waar normaal 1,8 miljoen mensen per week een muziekbestand downloaden, waren dat er nu dik 3,1 miljoen. Dat blijkt uit onderzoek van ACNielsen/NetRatings.

Ook andere muziekaanbieders als MP3.com, MusicMatch, Listen en Sonicnet hadden te maken met topdrukte. Napster kreeg van de rechter een proces aan zijn broek, omdat op veel van de nummers die worden binnengehaald auteursrechten berusten. Aanvankelijk sprak een rechter voor Napster een verbod uit op het aanbieden van muziek. In hoger beroep werd deze uitspraak weer tijdelijk ongedaan gemaakt.