Vuurwerk bij jaarwisseling in Enschede

De gemeente Enschede kan geen vuurwerkverbod instellen tijdens de jaarwisseling. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeenteraad heeft laten instellen naar de juridische mogelijkheden om het afsteken van vuurwerk te verbieden.

Volgens een gemeentewoordvoerder is een verbod in strijd met de wet. Gemeenteraadslid F. Lammerink van de Stadspartij voorspelt in dit verband grote onrust tijdens de jaarwisseling. ,,Men zou alles doen om te voorkomen dat er dit jaar vuurwerk wordt afgestoken'', zegt hij. Lammerink is bang dat mensen die vuurwerk afsteken en degenen die dat juist niet doen, het met elkaar aan de stok krijgen. ,,Ik voorzie rellen.''

Hij begrijpt niet goed waarom het verbod niet mogelijk is.

Voorzitter H. van Tol van de Belangenvereniging Slachtoffers Vuurwerkramp Enschede noemt het triest dat er geen verbod komt. ,,Maar ja, ik kan moeilijk mijn buurman verbieden vuurwerk af te steken. Ik kan alleen nog maar hopen op piëteit met de slachtoffers.'' Van Tol denkt dat een verbod op de verkoop van vuurwerk `wel helemaal onhaalbaar' zal zijn.

Secretaris H. Kapel van de Federatie Vuurwerkhandel Nederland (FVN) is niet verbaasd over de uitkomst van het onderzoek. ,,Ik had dit al voorspeld. Voor het afsteken van consumentenvuurwerk gelden landelijke richtlijnen.'' Hij vindt dat de mensen zelf moeten weten of ze vuurwerk willen afsteken of niet. ,,Dat moet je niet aan de gemeenteraad overlaten. Je kunt het toch niet tegenhouden.''

De verlaten woningen in het afgeschermde en bewaakte rampgebied in Enschede zijn gewilde objecten voor inbrekers. In de periode van 13 mei tot 1 augustus is er 32 keer ingebroken. De dieven zijn uit op geld, videorecorders, autopapieren en sieraden, aldus een woordvoerder van de politie.

Het rampgebied is afgeschermd met houten schotten. Beveiligingsbedrijf Randon Beveiliging heeft begin juni de bewaking van de politie overgenomen, maar criminelen weten nog steeds de woningen te bereiken.

Volgens operationeel directeur H. Duijst van Randon Beveiliging heeft dat mogelijk te maken met het aantal bewakers dat het bedrijf in Enschede kan inzetten. ,,De politie surveilleerde na de ramp met 240 mensen per dag, verdeeld over drie diensten. Eerst deden wij hetzelfde werk met twintig man per dag. Nu is dat aantal gedaald naar dertien en we kunnen daardoor niet overal tegelijk zijn. Het is een vrij groot gebied'', aldus Duijst. Volgens hem is er bijna niets meer te halen in de woningen, ,,omdat de meeste inmiddels zijn leeggehaald of afgebroken''.