Tankwagons van DSM in België uit de rails gelopen

Een goederentrein met chemicaliën van DSM in Geleen is op het spoor van Maastricht naar Luik uit de rails gelopen. Het ongeval gebeurde gisteren aan het eind van de middag ter hoogte van het Belgische station Visé.

Drie tankwagons geladen met chemische stoffen zijn hierdoor gekanteld. Volgens de Belgische spoorwegen zijn er vier wagons ontspoord.

,,Drie wagons liggen op hun kant, maar er is geen lekkage. De chemicaliën zijn afkomstig van DSM-Geleen. De goederentrein heeft een Nederlandse locomotief en een Nederlandse machinist. Er is niemand gewond geraakt. De oorzaak van de ontsporing is nog onbekend,'' aldus de woordvoerder. Onderzocht zal worden of er een wissel in de verkeerde stand heeft gestaan toen de trein passeerde. Voor de omwonenden zou volgens de betrokkenen geen geen gevaar bestaan.

De gekantelde chemicaliënwagons zijn elk voorzien van een aparte code waarmee de inhoud en de gevarenklasse worden aangeduid. ,,Een wagon draagt de code 1010, de tweede 1093 en de derde 1935,'' aldus de woordvoerder. Volgens het handboek Chemiekaarten gaat het om de stoffen Butadieen-1,2, Acrylnitril en Natriumcyanide.

Door het ongeval is het treinverkeer op het traject Maastricht-Luik in beide richtingen geblokkeerd. Dat geeft voor het reizigersverkeer wel de nodige overlast. NS verwacht dat de stremming in ieder geval tot en met morgen duurt. Treinreizigers worden met bussen vervoerd.

Dat geldt ook voor passagiers van de zogenaamde Ardennen-express, die op zaterdag en zondag van Amsterdam naar Luxemburg en terug rijdt.

De vier autoslaaptreinen die dit weekeinde het spoor tussen Maastricht en Luik zouden passeren, worden omgeleid via Roosendaal, zei een woordvoerster van NS. Die treinen zullen niet over Maastricht rijden.