Strandgasten in Zandvoort geëvacueerd

Politie en brandweer van Zandvoort hebben gisterochtend alle aanwezige strandgasten geëvacueerd en een groot stuk strand afgesloten nadat daar opnieuw zware munitie uit de Tweede Wereldoorlog was gevonden.

Het gaat om een strook van ongeveer achthonderd meter lang aan de Noorder Boulevard. Het daar gelegen strandpaviljoen Riche werd ontruimd, evenals driehonderd strandhuisjes.

Sinds het begin van de week is een bedrijf op het Zandvoortse strand bezig met het opruimen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Die zijn afkomstig uit een zogeheten springput, die de geallieerden na de overwinning hebben gegraven en gevuld met ongebruikte munitie, met het doel deze te vernietigen. Na de ontploffing kwamen resten en gave stukken munitie in de omgeving van de springput terecht.

Eind juli vond een jongen op het strand enkele handgranaten, waarna begin deze week het ruimen is begonnen. Aanvankelijk was maar een klein deel van het strand afgesloten. Gaandeweg bleek op het strand echter meer munitie te liggen dan verwacht. Donderdag werd zelfs een achttienponds-antitankmijn gevonden, die inmiddels op een afgelegen strand tot ontploffing is gebracht. De burgemeester van Zandvoort besloot daarop een nieuwe noodverordening uit te vaardigen om een groter gebied te kunnen ontruimen.

De noodverordening blijft mogelijk enkele maanden van kracht.