Spanning Bundesliga vergoedt alles

In Duitsland is gisteren de voetbalcompetitie van start gegaan. Curieus genoeg ondervindt de Bundesliga geen nadelige gevolgen van de teloorgang van de natio- nale ploeg.

Hoewel het EK voetbal aantoonde dat het Duitse voetbal één van de moeilijkste periodes uit de historie meemaakt, bloeit de Bundesliga als nooit te voren. De bestbezochte competitie van Europa zag de verkoop van seizoenkaarten opnieuw stijgen, waardoor het seizoen 2000/2001 alle publieksrecords gaat breken.

De toeschouwers malen niet om de verminderde kwaliteit van het product. De spanning vergoedt alles. Zij kunnen ervan verzekerd zijn dat waarschijnlijk de meeste beslissingen weer vallen op de laatste speeldag, want er lijkt deze zomer een verdere nivellering te hebben ingetreden. Desondanks is er maar één favoriet voor het landskampioenschap: Bayern München.

De Zuid-Duitsers vormden de laatste jaren een uitzondering op de regel dat het niveau van de Bundesliga minder wordt. De ploeg van trainer Ottmar Hitzfeld drong steevast door tot de eindfase van de Champions League en beheerste de eigen competitie. Afgelopen seizoen slaagde alleen Bayer Leverkusen erin de titelrace tot het eind vol te houden, maar die ploeg lijkt, meer nog dan Bayern, te zijn beroofd van haar ziel. De twee belangrijkste middenvelders hebben de club uit de voorstad van Keulen verlaten: Emerson koos voor AS Roma en Stefan Beinlich speelt voortaan bij Hertha BSC Berlin.

Trainer Christoph Daum, die over een jaar bondscoach wordt, probeert het verlies op te vangen door jonge Duitsers meer verantwoordelijkheid te geven. Michael Ballack en Andreas Neuendorf moeten hun illustere voorgangers doen vergeten. Het is echter twijfelachtig of dat daadwerkelijk lukt. Van favoriet werd Leverkusen daarom outsider.

De belangrijkste uitdager van Bayern München zou wel eens Hertha BSC kunnen zijn. Omdat trainer Jürgen Röber de laatste jaren al veelvuldig inkopen mocht doen, beperkte hij zich deze zomer tot spelbepaler Beinlich en de Portugese verdediger Rui Manuel Marques van degradant SSV Ulm 1846. Zij moeten de laatste stukjes vormen die de legpuzzel in elkaar doet vallen, want voor de rest beschikt de club over een ingespeelde ploeg. Daarbij lijkt er niet alleen voor Bryan Roy en Rob Maas een plaats aan de zijlijn te komen, maar moet ook Dick van Burik vrezen voor zijn basisplaats. De concurrentie werd groter door de komst van Marques, terwijl René Tretschok na lang blessureleed weer fit is. De middenvelder kreeg tijdens de voorbereiding vaak een kans als libero.

Verder lijkt ook de werkgever van Nico-Jan Hoogma, Hamburger SV, voor het eerst sinds vele jaren een echte rol te gaan spelen in het gevecht om het kampioenschap. De winnaar van de Europa Cup in 1983 – toen onder leiding van Ernst Happel – werd op een golf van euforie de sensatie van de laatste competitie. De verbouwing van het Volksparkstadion tot een echte voetbaltempel heeft tot een forse toename van de belangstelling geleid.

De bezoekers zagen vorig seizoen een fris nieuw elftal, waar tijdens de transferperiode enkele opvallende spelers aan werden toegevoegd. Marcel Ketelaer van Borussia Mönchengladbach geldt na Sebastian Deisler (Hertha) als het grootste talent van Duitsland. Sergej Barbarez wil het ongelijk van Borussia Dortmund bewijzen, nadat hij die club met problemen verliet, omdat hij een slechte mentaliteit zou hebben. De Bosnisch international hoopt onder zijn voormalige trainer Frank Pagelsdorf zijn oude vorm te hervinden. Verder kozen de Deense international Stig Tofting en de Duitse B-international Ronald Maul voor HSV.

Leverkusen, Hamburg en Hertha kunnen mogelijk uitgroeien tot concurrenten van Bayern, omdat de meest succesvolle club van Duitsland zich tamelijk rustig hield op de transfermarkt. De tijdens het afgelopen seizoen naar New York/New Jersey Metrostars vertrokken Lothar Matthäus werd vervangen door Ciriaco Sforza van 1. FC Kaiserslautern, terwijl Willy Sagnol van AS Monaco de plaats inneemt van Markus Babbel (Liverpool).

Verder kende Hitzfeld tijdens de voorbereiding veel tegenslag, iets dat ook nog in het begin van het seizoen zal doorwerken. Hij kan langdurig geen beroep doen op drie van zijn belangrijkste spelers. De Braziliaanse spits Giovane Elber heeft een middenvoetsbeentje gebroken, Jens Jeremies heeft een binnenband in de linkerknie gescheurd en de strateeg van de ploeg, Stefan Effenberg, onderging een operatie aan een achillespees. Vanavond, bij de eerste wedstrijd tegen Hertha BSC, kan Hitzfeld ook niet beschikken over Paulo Sergio, Thomas Strunz (beiden kampen met een spierscheuring) en Bixente Lizarazu wegens een trainingsachterstand.

Het grote aantal spelers dat dit weekeinde zeker of waarschijnlijk niet in actie kan komen, is opvallend. Meer dan zeventig profs missen mogelijk de seizoenstart wegens blessures. Voor de net herstelde Alfred Nijhuis kan dat betekenen dat hij, zelf amper fit, de komende weken een basisplaats heeft bij Borussia Dortmund.

Christian Wörns en Stefan Reuter ontbreken voorlopig in de defensie van die ploeg. De routinier van de gevallen topclub geldt onder de nieuwe trainer Matthias Sammer (slechts zelden werd zoveel verwacht van een jonge oefenmeester als van de debuterende ex-international) vooral als uitstekend alternatief bij blessures en schorsingen.

Die rol is voor de meeste Nederlanders in de Bundesliga weggelegd. Behalve Hoogma weten alleen Frank Verlaat bij Werder Bremen en Niels Oude Kamphuis bij Schalke 04 zich verzekerd van een basisplaats.

De andere Nederlanders die bij Schalke werkzaam zijn, staan voor een moeilijk jaar. Trainer Huub Stevens, die volgens de bookmakers de eerste trainer wordt die dit seizoen de `laan uit zal vliegen', had tijdens de voorbereiding af te rekenen met veel onrust rond zijn ploeg door de komst van de omstreden Andreas Möller van aartsrivaal Dortmund en door zijn pogingen om Schalke `met vier man op lijn' te laten verdedigen.

Met name de invloedrijke ex-international Olaf Thon sprak al openlijk zijn twijfels uit over die strijdwijze. Johan de Kock (die al was afgekeurd), Marco van Hoogdalem en Youri Mulder komen terug van lang blessureleed en hopen de aansluiting bij de rest van de selectie te hervinden.

De auteur is medewerker van het voetbaltijdschrift Elf.

    • Jan Leerkes